Templul canaanit al lui Baal Shamin din Palmyra a fost dinamitat de ISIS

Templul lui Baal Shamin din Palmyra a fost distrus de ISIS (Statul Islamic).

Un raport arata ca Statul Islamic a distrus un templu vechi de 2000 de ani, al lui Baal Shamin, din orașul sirian Palmyra.

Construcția templului, care a fost dedicat zeului canaanit al cerului senin și solurilor fertile, a început în anul 17 era noastra și a fost extins pe timpul împăratului roman Hadrian, în anul 130 era noastra.

“Vad cum Palmyra este distrusa în fața ochilor mei”, a declarat seful antichitatilor din Siria, Maamoun Abdulkarim, pentru Reuters.

“Dumnezeu să ne ajute în zilele ce vor urma”.

Distrugerea templului lui Baal Shamin reprezinta prima distrugere a unui monument din epoca romana – sit de Patrimoniu Mondial UNESCO – de catre militantii ISIS.

Rapoartele difera, atunci cand vine vorba despre momentul in care templul a fost distrus. Potrivit New York Times, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a raportat că templul a fost detonat cu “o mare cantitate de explozibil” luna trecuta.

Maamoun Abdulkarim, însă, a declarat că distrugerea acestuia a avut loc duminică.

În ultimele câteva luni, grupul extremist islamist a capturat orașul Palmyra, a pus explozivi în jurul ruinelor antice și a aruncat în aer două altare musulmane, aflate în imediata apropiere.

“Distrugerea sistematică a simbolurilor culturale, care încorporează in ele diversitatea culturală siriana, dezvăluie adevărata intenție a unor astfel de atacuri, care este de a priva poporul sirian de cunoștințele sale, de identitatea și istoria sa”, a declarat directorul general UNESCO, Irina Bokova, într-un comunicat.

“La o săptămână după uciderea profesorului Khaled al-Assaad, arheologul care a avut grijă de ruinele din Palmyra timp de patru decenii, această distrugere este o nouă crimă de război și o pierdere imensă pentru poporul sirian și pentru umanitate”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.