publicat în: Arhivă

Tentativa de distrugere a unei biserici ortodoxe in Albania

Pe 21 august, un act foarte grav de vandalism a avut loc la Biserica Sfântului Atanasie, din Dhermi.

“Persoane neidentificate, conducand autovehicule fără plăcuțe de înmatriculare, au distrus pavimentul de ciment al bisericii, la orele prânzului. În momentul în care faceau asta, au fost surprinsi de preotul bisericii, rezident al Dhermi. Viața acestuia a fost pusa în pericol, fiind cat pe ce sa fie ucis în timp ce persoanele neidentificate încercau sa fugă” – se arata intr-un raport al Bisericii Ortodoxe a Albaniei.

Autoritatea ecleziastică locală a formulat o plangere penala împotriva acestui act de distrugere a unei proprietati și a încercarii intenționate de a provoca un accident și de a spori conflictele sociale.

Credincioșii ortodocși din Dhermi au fost șocați de acest act dur de violență si de profanare, comis asupra lacasului ortodox. Ei au cerut insistent autorităților de stat să reacționeze urgent împotriva infractorilor și să intervină pentru a opri orice alte tentative de distrugere. Credincioșii sunt, în mod special, indignați de atitudinea mass-mediei și a unor persoane care încearcă să politizeze și sa legitimizeze distrugerea și violența.

Biserica Ortodoxă Autocefala a Albaniei condamnă astfel de acte de vandalism, care afectează proprietatea și libertatea religioasă. Aceasta solicită credincioșilor să rămână calmi în fața acestor provocări și să stea fermi în apărarea Bisericii.

Biserica Ortodoxă Autocefala a Albaniei lucreaza in prezent la restaurarea bisericii in cauza.