Iranul semneaza un acord nuclear istoric cu Vestul

După aproape un deceniu de negocieri, puterile mondiale și Iranul au ajuns la un acord istoric, care va opri Iranul sa produca suficient material pentru o armă nucleară, pentru cel puțin 10 ani.

Sancțiunile economice internaționale vor fi ridicate, dacă Iranul va renunta la activitățile sale nucleare.

Iranul va trebui, acum, să predea 98% din uraniul său îmbogățit, sa dezactiveze 2/3 din instalatiile centrifuge și să permită inspectorilor Agenției pentru Energie Atomică accesul la cerere in tara.

Luand cuvantul la televiziunea națională, președintele iranian Hassan Rouhani (foto) a descris acest nou capitol din relațiile Teheranului cu Occidentul, adăugând că este vorba despre un răspuns la rugăciunile iranienilor.

“Regimul de sancțiuni nu a avut niciodata succes, dar în același timp a afectat viețile oamenilor”, a spus el.

Președintele american Barak Obama a declarat că lumea va fi “din ce in ce mai sigură”, datorita noii intelegeri.

Iranul a fost acuzat de unele țări din Vest, pentru construirea de arme nucleare, dar Teheranul a insistat că programul său nuclear satisface scopuri civile, cum ar fi generarea de energie.

Discuțiile intermediate de SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania au început în anul 2006.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.