Cum lupta crestinii irakieni cu ISIS, alaturi de… fratii lor musulmani

Creștinii irakieni alungati din casele lor, de catre ISIS (Statul Islamic), au format propria lor miliție și se luptă alături de “frații musulmani”, pentru a recastiga patria lor din mainile extremiștilor.

Potrivit unui raport NBC, cei 1000 de militari din Brigazile Babiloniene sunt o miliție creștina, incadrata in grupul majoritar islamist siit dominat de luptători voluntari, cunoscut sub numele de Forțele Populare de Mobilizare.

ISIS “ne-a scos din casele noastre, ne-a luat banii, a ucis tinerii și femeile noastre și ne-a luat proprietatile”, a declarat comandantul grupului, Rayan Al-Kildani, pentru NBC News. “Prin urmare, creștinii au decis să lupte cu teroriștii din ISIS”.

“Pe câmpul de luptă uiti cine esti, din ce religie faci parte… Singurul lucru la care te gandesti, este cum sa-ti invingi dusmanul”.“Prin voia lui Dumnezeu, vom răzbuna ceea ce s-a întâmplat in comunitatea noastră”, a adăugat el.

Al-Kildani a declarat că nu există loc pentru diferențele religioase, pe câmpul de luptă.

“Teroriștii ISIS nu fac diferența între creștini, musulmani, sunniții și șiiții – ii ucid pe toți”, a spus el. “Trebuie să ii ajutam pe frații noștri musulmani sa elibereze Irakul”.

Abu Yasser, in varsta de 53 de ani, fost ofițer al armatei irakiene, care lupta acum in aceste brigazi, a explicat că aceasta unitate de luptă este doar cel mai recent capitol dintr-o relație armonioasă istorica. Creștinii au slujit alături de musulmani – atât sunniți, cat și șiiți – în armata țării, sub fostul lider Saddam Hussein.

Creștinii au “trăit ani de zile de aceeasi parte cu frații musulmani”, a spus el. “Bem din același râu și mancam aceeași mâncare; aceasta se intampla de sute și mii de ani”.

Totusi, ultimii ani s-au dovedit a fi o provocare pentru comunitățile creștine din Irak – care sunt printre cele mai vechi din lume.

Miliția crestina s-a format la sfârșitul lunii iunie 2014 – imediat după căderea Mosulului – și pentru prima oara a intrat în luptă cu trei luni mai târziu, in Camp Speicher, o fostă bază militară americană din afara orașului Tikrit.

Amintirile despre sosirea ISIS în Mosul – însoțite de vărsare de sânge și de o interpretare strictă a legii islamice – sunt încă proaspete pentru multi dintre luptătorii Brigăzilor Babiloniene.

Maher Salwan Jerges a declarat ca ororile sunt ceea ce-l inspira să lupte cu frica. In varsta de 22 de ani, el a spus pentru NBC că ISIS i-a vizat pe creștinii din Mosul, sechestrand bunurile familiei sale si bunurile orașului. Vărul mamei sale a fost ucis, pentru că a refuzat să paraseasca totul, a spus Jerges.

“Multe femei au fost violate de teroriști și altele au fost vândute”, a adăugat el. “Toate acestea sunt motive care m-au facut sa ma ofer voluntar și sa lupt cu teroriștii ISIS”.

Familia Yousef Hani Shamon, de asemenea, a suferit în urma ISIS. Ea a fost obligată să plătească o taxă consistentă, perceputa non-musulmanilor, sau sa paraseasca Mosulul – pe jos.

“M-am trezit in postura de luptator, pentru a putea recapata ceea ce am pierdut”, a declarat tanarul în vârstă de 27 de ani, pentru NBC News.

“Teroriștii ISIS sunt dușmanul nostru. Au vizat religia noastră și, de aceea, trebuie să ne luptam cu ei. Eu nu ma voi opri, până nu mor sau ii înving”, a adăugat el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.