Ungaria ridica un gard controversat, anti-migratie, la granita cu Serbia

Ungaria a inceput construirea unui gard controversat anti-migrație, la granița de sud cu Serbia.

Guvernul spune ca proiectul are ca scop stoparea fluxului fără precedent, de zeci de mii de imigranți, dar activiștii pentru drepturi, Uniunea Europeană și Agenția de Refugiați a Națiunilor Unite și-au exprimat îngrijorarea.

Conform unui raport semnat de Stefan Bos, pentru Radio Vatican, criticii spun ca autoritățile au transformat zona într-o zonă de război. Luni, soldații, susținuti de vehicule blindate, au inceput sa lucreze la primul tronson de 150 de metri de gard, in zona Morahalom.

În cele din urmă, gardul, de patru metri inaltime, se va întinde de-a lungul frontierei, lungi de 175 de km, a Ungariei cu Serbia.

Proiectul, in valoare de 23 de milioane dolari, care a fost aprobat de către Parlament, l-a înfuriat pe Primul-Ministru al Serbiei, Aleksandar Vucic:

“Credeam că 1961 a fost anul în care ultimul zid s-a construit în Europa”, le-a declarat el reporterilor, facand referire la Zidul Berlinului.

Guvernul de centru-dreapta din Ungaria spune ca este nevoie de acest proiect, intrucat numai in acest an au intrat in tara, ilegal, aproape 80.000 de imigranți.

Activiștii pentru drepturi, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și UE au condamnat atât gardul, cat și politicile de migrație ale Ungariei.

Mulți migranți încearcă să ajungă in Ungaria, pe ruta Balcani, aceasta fiind o alternativă la calatoriile periculoase cu barca, spre Grecia și Italia, in care au murit multi oameni.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.