Actiunile turcilor din Imperiul Otoman trebuie recunoscute ca GENOCID – conferinta in Liban

Pe 6 iulie 2015, s-a deschis o conferință de trei zile privind Genocidul Siriac, intitulata “Martiriu și Credința”, la Universitatea “Sfantul Duh” din Kaslik, Liban, în prezența a șase șefi religiosi creștini din regiune.

În cadrul sesiunii de deschidere, Sanctitatea Sa Aram I, din Biserica Ortodoxa Armeana, a precizat::

– din punct de vedere juridic, violența împotriva armenilor, sirienilor, grecilor și altor comunități creștine, din Imperiul Otoman, din 1915, atât ca ​​scop cat și ca manifestare, a fost un genocid. In 1915, termenul de genocid nu exista încă în dicționarul dreptului internațional, dar intenția, planificarea, organizarea și acțiunile turcilor otomani din 1915 au fost echivalente cu ceea ce s-a definit în Convenția ONU cu privire la prevenirea și pedepsirea genocidului.

– conform dreptului internațional, un stat este responsabil de actele ilegale ale predecesorilor săi, dacă statul a continuat să existe în mod neîntrerupt, indiferent de schimbarea de regim. Republica Turcia exista in continuarea Imperiului Otoman din 1915, cu toate drepturile și obligațiile sale. Prin urmare, statul turc modern poartă responsabilitatea genocidului și răspunde în fata victimelor.

– conform dreptului internațional, genocidul este o crimă împotriva umanității, cu intenția de a distruge grupuri în totalitate sau în parte. Făptașii trebuie sa fie chemati in tribunale penale internaționale. Acest proces presupune recunoașterea genocidului și dreptul victimelor de a solicita despagubiri.

– armenii și sirienii de pretutindeni comemoreaza 100 de ani de la genocid, în 2015. În cadrul comemorarilor cerem dreptate pentu victime si solicitam restituirea proprietăților noastre. Armenii, sirienii și grecii au mii de biserici, mănăstiri și alte proprietăți care aparțin Bisericilor lor. Unele au fost distruse sau confiscate. Cerem retrocedarea acestor proprietăți catre proprietarii de drept.

Cererile noastre sunt bazate pe motive juridice și politice, nu religioase. Timp de secole, creștinii și musulmanii din Orientul Mijlociu au trăit împreună în armonie. Violențele recente și persecutarea creștinilor și a altor minorități din Siria și Irak echivalează cu un genocid. Toate religiile și statele trebuie să-l condamne, absolut.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.