Atelier de lampi cu ulei, descoperit langa Nazaret

(Foto: Proiectul de Excavare Shikhin)

În această vară, săpăturile efectuate într-un sat evreiesc vechi din apropierea Nazaret-ului, in Israel, au dus la descoperirea unor rămășițe ale unui atelier de lampi de ulei (candele), care a functionat in perioada de sfarsit a primului secol si de inceput a celui de-al doilea secol dupa Hristos.

Sapaturile sunt conduse de James Riley Strange, de la Universitatea Samford, si de directorul asociat Mordechai Aviam, de la Colegiul Kinneret. Acestea au loc in mijlocul ruinelor unei clădiri aflate la nord de sinagoga asezarii vechi evreiesti Shikhin, unde o echipă de arheologi a descoperit 12 lămpi ceramice de ulei, aproape intacte. Lămpile au fost prost făcute, din lut de calitate slabă, sugerând, conform echipei de excavare, că au fost executate de ucenicii atelierului.

Descoperirea atelierului de lămpi din Shikhin este importanta, mai ales fiindca demonstreaza ca producția de lampi din Galileea nu s-a limitat la orașe, asa dupa cum propunea o ipoteza lansata in urma cu cativa ani – a explicat directorul de sapaturi James Riley Strange, pentru Jurnalul de Istorie Biblica.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.