Cum au reactionat ortodocsii americani, la legalizarea mariajului gay in SUA…

Protopopul Victor Potapov, paroh al Bisericii Sfantul Ioan Botezătorul din Washington DC, SUA, un cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, a acordat un interviu publicatiei rusesti Pravmir, în aceste zile, legat de legalizarea ‘căsătoriei’ între persoane de același sex în Statele Unite. Va oferim traducerea lui in limba romana:

Parinte Victor, vă rugăm să ne spuneți cum au reactionat ortodocsii din America, la decizia Curții Supreme a Statelor Unite, de recunoaștere a legitimitatii ‘căsătoriei’ între persoane de același sex în toată țara?

Să va spun adevărat, ne simțim ca și cum am fi in doliu. Desigur, nimeni nu a fost surprins de faptul că s-a întâmplat asta. Cu toții înțelesem că majoritatea Curții Supreme va vota în favoarea deciziei de înregistrare a căsătoriilor intre persoane de același sex. Totul a început cu mult timp în urmă. Acum, aceasta este rezultatul.

Desigur, homosexualii susțin că sunt în căutarea unei egalitati în viața civilă și doresc ca bărbații gay și femeile lesbiene să aibă dreptul sa se viziteze în spitale, sa moșteneasca proprietati, sa aiba copii, adica drepturile care sunt acordate cuplurilor tradiționale. Cred, însă, ca ei de fapt urmăresc alte obiective. Chiar în această dimineață, am citit un interviu cu un destul de celebru emigrant rus, Masha Gessen, care a fost mult timp activista în mișcarea LGBT. Ea, desigur, este anarhista, dar opinia ei conteaza in America, și a spus: “Scopul nostru este acela de a distruge căsătoria ca instituție, astfel încât sa nu mai existe conceptul de căsătorie”. Cuvintele ei trebuie să fie luate foarte în serios.

Sunt, de asemenea, foarte preocupat de ceea ce se va întâmpla în continuare. Ce grup va mai cere, acum, egalitate? Acum, cineva ar putea spune: de ce nu se va legaliza, spre exemplu, poligamia? Aceasta deja s-a mai intamplat în istoria americană, printre mormoni, iar acum, oamenii vorbesc despre ea din nou. De ce nu poate un barbat sa aiba mai multe soții, și o femeie câtiva soți? În plus, nu-i așa, într-un anume sens, nu pare a fi chiar mai natural decât căsătoria între persoane de același sex? Deci, cine știe ce ne așteaptă – și ce vor învăța, de acum, copiii și nepoții noștri în școli? Este într-adevăr deranjant pentru noi toți, pentru că acum homosexualitatea este considerată normă, aceasta va fi introdusa în programa școlară, copiii vor crește cu ea și se vor obisnui cu ea. Asta se dezbate deja în consiliile școlare din diferite regiuni ale Americii. In unele locuri se apara abordarea tradițională in educatia sexuala a copiilor, iar altii, care sunt mai liberali, le spun deja pur și simplu copiilor, că un copil poate avea doi tați, fără mamă, iar familiile netradiționale sunt prezentate ca norma.

Noi știm ce se va întâmpla, atunci. Acum, cand căsătoria între persoane de același sex a fost legalizata în țară, a devenit doar o chestiune de timp pana cand o propaganda va fi lansata pentru promovarea in școli. Părinții care sunt nemulțumiți și au alte opinii isi vor putea educa acasa copiii, sau ii vor trimite la școli religioase, dar în școlile obișnuite totul va fi “în condițiile legii”.

Sunt uniti ortodocșii din America, incat sa dea un aviz negativ acestei legi?

Până în prezent, acestia sunt practic uniti, dar deja în unele jurisdicții ortodoxe preoții au început să ia separat poziție. De exemplu, un preot al Bisericii Ortodoxe din America, din Boston, vorbea despre posibilitatea de a accepta cuplurile de același sex.

Din păcate, în ultimii 15 ani, propaganda homosexuală a circulat, iar mulți au fost deja influențati. Chiar unii ortodocși spun: “Ei bine, nu este așa de rău. Lasă-i să facă ce vor. Nu ne priveste”. Se schimbă, insa, ordinea stabilită de Dumnezeu. Este groaznic că atentam la vointa lui Dumnezeu.

Desigur, într-o anumită măsură, noi, creștinii, suntem de vina pentru ceea ce s-a întâmplat. Văd că mariajul nu este venerat nici în Rusia, nici în America. Tinerii traiesc fara probleme împreună, și numai după 5 sau 6 ani se decid să se căsătoreasca si in biserică, desi rugăciunea în Taina Nuntii se adresează unui cuplu cast. Vă puteți imagina, noi, preoții, căsătorind persoane care deja au copii? Eu vorbesc despre actuala generație de tineri. Noi nu cinstim căsătoria în mod corespunzător, ca pe o instituție divina.

Patriarhul Ilia al Georgiei și Episcopia Americii Centrale a ROCOR au condamnat decizia Curții Supreme, amintind că trebuie să disprețuim păcatul, dar ca trebuie sa iubim păcătosul.

Mai exista si un alt pericol, totuși. Am aflat recent că, în Marea Britanie, un cuplu gay bogat a dat in judecata Biserica Angliei, pentru refuzul de a-i casatori. Deci, un atac asupra Bisericii a început deja. În general, oamenii se tem sa spuna ceva rau despre stilul de viață homosexual, deoarece oricine este împotriva acestuia este imediat acuzat de homofobie și mizantropie. Libertatea noastră de exprimare a fost deja limitata și mi-e teamă că, în timp, va deveni mai rău și mai rău.

Ati avut parte de un astfel de precedent, încât un astfel de cuplu sa vina și sa ceara să se căsătorească?

Nu, nu a existat. A existat, însă, un așa-numit creștin ortodox care ducea un astfel de mod de viață și a întrebat dacă s-ar putea căsători în biserica noastră. Desigur, i-am spus că este absolut imposibil. Acesta, însă, a fost singurul caz – și, desigur, în cazul în care pe viitor vor exista astfel de solicitari, vom refuza categoric.Fiecare persoană este un fiu al lui Dumnezeu, și toată lumea merită să primească atenție și îngrijire pastorală. La urma urmei, ii ajutam pe infirmi și pe bolnavii mintal și nu ii indeparteaza nimeni. Cu totii avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, dar nu putem accepta păcatul.

Este posibiul ca, in America, în cele din urmă, sa se faca presiuni asupra Bisericii și Biserica sa fie nevoita să accepte căsătoria gay?

Da, este posibil. Nimic nu mă surprinde. Desigur, eu nu pot prezice asa ceva, dar ne-am fi așteptat acum 15 ani ca o căsătorie între persoane de același sex sa fie legalizată? E uluitor, mai ales atât de repede.

Ieri am ascultat un interviu cu un reprezentant al mișcării gay, iar intervievatorul l-a întrebat: “Ce urmează?” – “Ne vom duce si in alte tari. Vom duce politica noastră si în alte țări, în care este interzisa”.

Anul trecut, am fost în Georgia și fusesera organizate acolo parade gay, insa ortodocșii s-au revoltat și au opus rezistenta. Acum, însă, odata ce vor să adere la Uniunea Europeană, li se va cere pur și simplu sa organizeze parade gay în mod legal și sa le dea homosexualilor din tara drepturi depline. Acum, este doar o cerință normală. Deci, dragă Rusie, pregateste-te, pentru că vor aparea în curând si acolo.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.