SONDAJ – Sarbii prefera o apropiere mai mare de Rusia, decat aderarea la UE

Cetățenii sârbi au o atitudine mai pozitivă față de Rusia decât de UE, un sondaj de opinie recent, citat de Ria Novosti, indicand faptul că mai puțin de 50% din locuitorii țării văd un viitor în Uniunea Europeană.

Doar 44% s-au declarat în favoarea integrării în UE, în timp ce 61% au votat pentru relații mai strânse cu Rusia, potrivit sondajului ziarului Politika, efectuat la începutul acestei luni.

Acest sentiment public contrastează oarecum cu linia oficială. Vorbind la o ceremonie de absolvire recenta, in Școala Superioară de Securitate Națională și Apărare, Președintele Tomislav Nikolic declarase că integrarea în UE a rămas o prioritate, deoarece ar face ca oamenii sa fie mai bogati și mai bine protejati.

Integrarea în UE ar contribui, de asemenea, la modernizarea militară a țării, adaugase Președintele.

În același timp, atât Nikolic cat și Premierul său, Alexander Vucic, subliniasera în repetate rânduri importanța unor legături mai strânse cu Rusia și au declarat că Serbia nu va adera la sancțiunile UE împotriva Moscovei, în ciuda presiunii puternice din partea Bruxelles-ului.

Serbia a solicitat aderarea deplină la UE în decembrie 2009 și i-a fost confirmat dreptul de candidat in martie 2012.

Conform Sputnik, inainte de a se alătura grupului celor 26 de națiuni, Serbia trebuie să alinieze sistemul juridic la standardele UE, dar consultările privind acest lucru și alte probleme de aderare nici macar nu au demarat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.