publicat în: Arhivă

Ce au discutat Putin si Papa Francisc, ieri, in cele 50 de minute petrecute la Vatican?

In cadrul celei de-a 5-a vizite a Președintelui Putin la Vatican în 15 ani, Ucraina și Orientul Mijlociu s-au aflat pe ordinea de zi a discuțiilor – dupa cum informeaza publicatia catolica Zenit.

Pacea în Ucraina și in Orientul Mijlociu au fost cele două teme principale de pe agenda vizitei Președintelui Vladimir Putin la Vatican, ieri dupa-amiaza tarziu.

Întâlnirea privată cu Papa Francisc a durat 50 de minute.

Papa Francisc l-a salutat pe Președintele Putin, în biblioteca lui privată din Palatul Apostolic al Vaticanului, urandu-i “Bun venit!”, in limba germană.

Potrivit unei declarații a Rev. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Papa i-a cerut Președintelui Putin sa faca un “efort sincer” pentru “castigarea pacii în Ucraina”.

“Având în vedere contextul global, întâlnirea a fost consacrată, în principal, conflictului din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a declarat sursa.

Cele două părți au subliniat “importanța reconstruirii unui climat de dialog și a angajarii tuturor părților, in acordurile de la Minsk”.

De asemenea, s-a discutat despre “situația umanitară gravă” și, în special, despre asigurarea “accesului lucrătorilor umanitari”, conform Vaticanului. Conflictul din estul Ucrainei a lasat in urma peste 6.400 de morti, din aprilie 2014.

În ajunul întâlnirii, Episcopul Sviatoslav Sevtchuk, Arhiepiscopul catolic Major al Kievului și primat al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, ii transmisese un mesaj Papei, în care ii ceruse să devina “vocea poporului ucrainean, a fiilor sai, a tuturor credincioșii catolici care suferă în Ucraina”, a informat Agenția catolică italiană SIR. El s-a aratat încrezător, “că Papa poate face ceva ce, pana in prezent, a fost imposibil”.

În ceea ce privește conflictul din Orientul Mijlociu, Siria și Irak, s-a facut apel de urgența la cautarea pacii, “cu participarea concreta a comunității internaționale”, și, în același timp, la “asigurarea condițiilor necesare vietii, tuturor componentelor societății, inclusiv minorităților religioase, în special creștinilor”, conform Vaticanului.

Președintele i-a oferit Papei o reprezentare a unei biserici a Mântuitorului, din Moscova, “distrusa în perioada sovietică si reconstruita astăzi”, imbracata manual in foita de aur, conform precizarilor Presedintelui.

Papa i-a oferit Președintelui cartea “Bucuria Evangheliei” și medalionul “Îngerul Păcii”, explicând: “Este un medalion realizat de un artist al secolului trecut. Acest Înger al Păcii este castigatorul tuturor războaielor și reprezinta solidaritatea între popoare”.

Președintele rus a părăsit biblioteca Papei, spunându-i acestuia: “A fost o mare plăcere și o mare onoare să vă cunosc. Ne mai vedem”.

La rândul său, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu Secretarul Vaticanului pentru Relațiile cu Statele, Arhiepiscopul Paul Gallagher: Ucraina si Orientul Mijlociu s-au aflat, de asemenea, pe ordinea de zi. Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin, a fost absent, din cauza unei deplasari în Orientul Mijlociu.

Președintele a mai vizitat, de asemenea, in dimineata zilei, Expo Milano 2015, unde pavilionul rusesc este cel mai mare dintre cele prezente, din intreaga lume.