Arhim. Efrem din Vatoped: Internetul poate avea o functie vindecatoare pentru om

Vorbind in cadrul primei “Conferințe Internaționale privind Media Digitala și Pastoratia Ortodoxa” din Atena, Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped de pe Muntele Athos, a remarcat că Internetul este un instrument de predicare creștina, unic în istorie.

Traducere, dupa referatul original in limba engleza, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

“Dezvoltarea rapida a tehnologiei informației, în ultimele două decenii, a dus cu adevărat la rezultate neașteptate, la care nici măcar nu puteam visa în anii ‘70 și chiar ‘80. Internet, e-mail, resurse web, rețele sociale: ele fac parte din viața noastră de zi cu zi, in muncă, cercetare si știință, educație, artă și divertisment. Internetul ne-a permis să reducem sau chiar să eliminam distanța. Astfel, știrile pot fi transmise prin Internet, de la un capăt al pământului la altul, în doar câteva secunde – toti am avut această experiență. Conversațiile, care uneori chiar implica un contact vizual, se desfășoara fără probleme, indiferent de distanță. Singura conditie este ca utilizatorul să aibă acces la Internet. Într-adevăr, utilizarea Internetului este atât de simpla, încât orice copil sau orice persoană vârstnică se poate folosi de el cu ușurință.

În același fel, Cuvântul lui Dumnezeu poate fi transmis oriunde în lume. Asadar, ceea ce se întâmplă aici, în Atena, în fața unui public de 100 de persoane, poate fi înregistrat și trimis miilor sau chiar milioanelor de utilizatori, sau chiar transmis on-line.

Dar, noi ar trebui să înțelegem că Cuvântul lui Dumnezeu nu este simpla vorbire umană, ci transmite energia divina, care poate revigora spiritual omul și-l poate alina cu adevărat – iar acest lucru se poate întâmpla prin Internet. Știm multe cazuri, atunci când diferite persoane – atei, idolatrii din India, Japonia și Nepal – au descoperit Ortodoxia prin intermediul Internetului și au renăscut, deoarece au descoperit adevărul pe care il căutau în această viață; L-au găsit pe Hristos.

Nu cu mult timp în urmă, Actorul Jonathan Jackson a vizitat mănăstirea noastră. L-am întrebat cum a ajuns sa fie ortodox. El mi-a spus că Internetul l-a ajutat foarte mult. Pe de altă parte, datorită Internetului, creștinii care s-au departat de la Dumnezeu s-au întors la El, s-au regăsit, și-au găsit locul în această lume. Există oameni care au fost pe punctul unei frustrari absolute și, după ce au ascultat unele discuții pe Internet, si-au găsit puterea spirituală necesară și speranța, și acum au crescut duhovniceste.

Desigur, Cuvântul ortodox al lui Dumnezeu este mai puțin prezent pe Internet, comparativ cu alte cuvinte. Când vorbesc de alte cuvinte, vreau să spun știință, economie, politică, și chiar fenomene precum moda, show, sau chiar unele resurse coruptibile, din păcate, sunt adesea vizitate.

Mi se pare că astăzi Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să aibă o prezență puternică on-line. Majoritatea oamenilor de azi sunt dezorientati, în mod constant, aflandu-se in impas. În această eră, numai Cuvântul lui Dumnezeu il poate alina pe om, il informeaza și-l asigura de posibilitatea vieții veșnice. Cuvântul lui Dumnezeu transmis prin Internet poate avea o funcție vindecatoare pentru om.

Crearea de biblioteci digitale cu conținut relevant poate și ar trebui să fie încurajată și sporita. Patrimoniul și înțelepciunea Sfinților Părinți, cu textele lor remarcabile, ar trebui să fie utilizate cât mai mult posibil, în modul cel mai modern și optim. Digitalizarea și clasificarea Sfinților Părinți le permite utilizatorilor de Internet sa descopere texte și informații pe teme de interes pentru ei. În plus, digitizarea și promovarea prin paginile web a Cuvântului lui Dumnezeu, în special a învățăturilor Sfinților Părinți, precum și ale celor din secolul al XX-lea, vor aduce beneficii spirituale contemporanilor noștri.

Cuviosul Efrem de Katounakia a spus: “Oh, ce păcat că nu a fost posibil să înregistrez spusele Cuviosului Iosif”. Noi înțelegem cat este de importanta memorarea cuvintelor rostite de oamenii care au experimentat și câștigat experiență personală în războiul spiritual nevăzut. Sfantul Paisie a spus: “Scrieti tot ceea ce auziti si este duhovnicesc, precum și experiența pe care ați auzit-o de la alții, pentru că va veni o vreme când această experiență se va epuiza, și veți avea un deficit de spiritual”. Într-adevăr, în ultimii ani a existat o mare creștere în publicarea de cărți cu conținut teologic, în special în Grecia, dar și în alte țări ortodoxe.

Dar, din păcate, există ortodocsi care, din cauza barierelor lingvistice, nu au acces la aceste texte valoroase. Mai mult, cartea obișnuita, tiparita pe hârtie, este acum într-o criză gravă. În același timp, vânzările de carte electronica cresc. Prin urmare, putem spune că ne putem folosi de această tendință. Putem spune că toate acest lucruri sunt bune și placute lui Dumnezeu, atunci când totul merge corect.

Internetul este un instrument modern, care promovează globalizarea. Cei care vor sa-si răspândească ideile lor privind istoria mondială, economia mondială, statul global și un lider global, știu cum să facă uz de Internet – și, într-adevăr, se folosesc la un nivel ridicat. De ce nu ar trebui să utilizam si noi, ortodocșii, acest instrument, pentru promovarea rolului global al Ortodoxiei? De ce nu ar trebui să il folosim pentru unirea ortodocșilor și cunoasterea misiunii lor in lume?

Utilizarea corectă a Internetului depinde de utilizator. Desigur, Internetul nu poate înlocui contactul viu. Bineinteles, nimeni nu poate atinge un anumit nivel de spiritualitate doar prin Internet. Ortodoxia este centrata pe persoana. O asemenea prioritate duce la valoarea esențială a persoanei, la individ. Internetul este un instrument, un instrumentcare ajută și aduce beneficii, dar, pentru credincioșii care duc o viață duhovnicească autentică, este necesar ca ei să aibă contact personal cu parintele lor duhovnicesc.

În același mod, este esențial să comunicam cu alti frati, în scopul experimentarii dragostei si al participarii la toate Tainele Bisericii. Desigur, există și cazuri în care utilizarea excesivă a Internetului, chiar și în scopuri bune și spirituale, poate crea dependență, din care rezultă izolare sociala și un efect negativ asupra personalitatii cuiva. Astfel, Internetul poate avea rezultate negative: în loc sa conduca utilizatorul mai aproape de Hristos poate, dimpotrivă, sa-l departeze de Dumnezeu.

Prin urmare, purtam marea responsabilitate de a promova și impartasi Cuvântul lui Dumnezeu, prin metodele cele mai creative, utile și moderne – dar ar trebui să informam, de asemenea, turma noastră, despre cum să folosească Internetul profitabil, subliniind toate efectele negative care pot fi cauzate de utilizarea necorespunzătoare a acestei tehnologii”.

Traducere, dupa referatul original in limba engleza, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (Foto 2: cartea “Biserica si Internet, real si virtual”, autor Ing. Catalin Ion – Editura Episcopiei Sloboziei si Calarasilor)

Pe aceeasi tema, puteti citi: COMUNICAT DE PRESA – Lansarea primei retele informationale ortodoxe din Romania [https://lacasuriortodoxe.ro/comunicate/16679-comunicat-de-presa-lansarea-primei-retele-informationale-ortodoxe-din-romania.html] Biserica si Internet, real si virtual – Ing. Catalin Ion (LANSARE de carte) [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/16753-biserica-si-internet-real-si-virtual-ing-catalin-ion-lansare-de-carte.html] STIRI Slobozia | Demonstratie de stiinta si credinta in Slobozia, in ziua Sfintei Mari Mucenite ECATERINA (foto – video) [https://lacasuriortodoxe.ro/comunicate/16747-stiri-slobozia-demonstratie-de-stiinta-si-credinta-in-slobozia-in-ziua-sfintei-mari-mucenite-ecaterina-foto-video.html] INOVATIE SI NECESITATE: reteaua informationala a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/16749-inovatie-si-necesitate-reteaua-informationala-a-episcopiei-sloboziei-si-calarasilor.html] Conferinta de presa – Video Integral – Lansarea primei retele informationale web ortodoxe [https://lacasuriortodoxe.ro/media-cinema/16816-conferinta-de-presa-video-integral-lansarea-primei-retele-informationale-web-ortodoxe.html] target=“_blank” style=“color: rgb(0, 66, 118); outline: 0px;”>VIDEO: Conferinta despre pagina web a Bisericii (Ing. Catalin Ion, in Biserica Sfantul Antonie cel Mare din Titan) [

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.