Pentru prima data, dupa 60 de ani: China autorizeaza hirotonirea de preoti ortodocsi

În scopul compensarii izolarii Ocicidentale pe marginea crizei ucrainene, Moscova și-a reluat alianța strategică cu Beijingul, un pas care include si Biserica. Pentru prima dată dupa 60 de ani, Republica Populară Chineză a autorizat hirotonirea de preoți ortodocși in China.

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Sinodal pentru Relații Externe al Bisericii Patriarhiei Moscovei, a făcut acest anunț după o vizită oficială în China (14-17 mai – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), conform agenției de știri TASS. În Beijing, oficialul Bisericii Ortodoxe Ruse a luat parte la o a patra sesiune a grupului de lucru ruso-chinez pentru contacte și cooperare pe probleme religioase.

Conform agentiei de stiri Asia News, vizita lui Ilarion a venit la câteva zile după ce Președintele Xi Jinping a călătorit la Moscova (8-9 mai), pentru aniversarea celor 70 de ani de la victoria sovietica asupra naziștilor, care a fost parasita in masa de liderii occidentali.

După întâlnirile cu Vladimir Putin, Xi a purtat discuții cu Patriarhul ortodox rus Kirill, care a lăudat Beijingul pentru: “rolul culturii, tradițiilor și factorului moral în modelarea vieții poporului”.

“Am avut discuții foarte constructive cu Administrația de Stat pentru Culte”, a spus Episcopul Hilarion. “Am convenit asupra hirotonirii întru preoție a unui etnic chinez care a studiat timp de mai mulți ani în Rusia. Sperăm că va sluji in ​​Harbin”, intr-o biserica aflata în prezent in etapa de restaurare. “Pana acum nu am avut niciun preot. Acum, cu voia lui Dumnezeu, vom avea un preot “.

Pe 14 mai, la Beijing, Ilarion s-a întâlnit cu directorul Administrației de Stat pentru Culte (foto), Wang Zuoan. “Am convenit ca alti doi seminariști sa studieze în Rusia, în vederea unei posibile hirotoniri a lor”, a explicat acesta. De fapt, “sper că Ortodoxia va crește în China, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a adăugat reprezentantul pe probleme externe al Patriarhiei.

În Beijing, Ilarion a luat, de asemenea, parte la o discutie de grup cu reprezentanții “religiilor tradiționale” din Rusia și China, și a vizitat cea mai veche moschee din oraș. El s-a deplasat apoi la Labdarin, în Mongolia Interioară, care are una dintre cele mai mari comunități ortodoxe din China (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), unde a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfantul Inochentie de Irkutsk, sfințită în 2009, de către Michael Wang, cel mai vechi preot al Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze.

În Labdarin, reprezentantul Patriarhiei Moscovei, s-a întâlnit, de asemenea, cu autoritățile politice locale și cu cele care se ocupă de problemele religioase.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.