Cosereni: duminica, va avea loc sfintirea unei noi biserici impresionante. TRANSMISIUNE IN DIRECT (foto)

Duminică, 24 mai 2015 (Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul Întâi Ecumenic), va fi sfinţită Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), din localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa, în Protopopiatul Urziceni – Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.

În aceeaşi localitate, la marginea de nord-est a satului destul de întins, se mai găseşte Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, ctitorie a serdarului (comandant de cavalerie) Nicolae Giurăscu, veche de peste 200 de ani.

Extinderea localităţii şi numărul mare al sătenilor au impus ridicarea unei noi biserici, “Biserica cea nouă” – după cum au mărturisit chiar sătenii, pentru Agenţia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe. Noua biserică, ce urmează sa fie sfinţită în această duminică, a fost construită în partea de sud a localităţii, într-o frumoasă zonă, pe un teren de 4750 mp. Tot de la săteni, aflăm că terenul a aparţinut, de fapt, într-o vreme, fostului cimitir parohial, strămutat de aici în urmă cu… 60 de ani.

Intrarea în curtea bisericii se va face printr-o clopotniţă de dimensiuni mari, aflată în stadiu de finalizare, o alee şerpuită conducând vizitatorul catre uşile din lemn, frumos sculptate, ale bisericii.

Curtea bisericii este îmbraţişată destul de aproape, de casele localnicilor, una dintre acestea (pe care cei sosiţi la biserică o pot vedea în spatele Sfântului Altar), la poarta căreia se află un dud foarte bătrân, constituind, încă, un model viu al modului în care erau realizate odinioară casele din zonă.

În acest stadiu, construcţia este finalizată la exterior şi la interior, la nivel de tinci (tencuială finisată), fiind pregătită pentru slujire: cu candelabre, instalaţii de climatizare vară-iarnă, Sfânta Masă din Altar fiind şi ea realizată din marmură. Catapeteasma sculptată este împodobită cu Icoanele Împărăteşti şi cele ale hramurilor, pereţii aflandu-se în aşteptarea mâinilor meşterilor zugravi iconari, gata să îi îmbrace în veşmintele sfinţilor, după trasajele lor erminice.

Localnicii aşteaptă nerabdatori evenimentul din această duminică şi “trecerea prin Sfântul Altar” ce va fi sfinţit, remarcând dăruirea părintelui care s-a implicat în lucrare, dar şi construcţia în sine, pe care o numesc deja: “catedrala noastră”.

Piatra de temelie a fost pusă în septembrie 2011, de către Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, care va conduce în această duminică, slujba de sfinţire a sfântului lăcaş ortodox.

Localitatea Coşereni a ajuns să fie cunoscută în special pentru târgurile săptămânale de legume, majoritatea localnicilor ocupându-se cu legumicultura, motiv pentru care s-a şi dezvoltat puternic în ultimul timp, simţindu-se, din acest motiv, şi nevoia construirii unui nou lăcaş ortodox. În mod special, în aceste zile, trecătorii prin localitatea aflată la doar câţiva kilometri de Bucureşti, pe binecunoscuta ruta Bucureşti-Urziceni-Buzău, sunt invitaţi la bucuria comunităţii locale, prin bannere frumos realizate, care îi întâmpină încă de la intrare…

În galeria media a acestui articol, vă propunem câteva fotografii pe care le-am surprins în timpul ultimelor pregătiri.

Evenimentul va fi transmis în direct de Agentia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, cu sprijinul Departamentului Media al Episcopiei Sloboziei şi Călărașilor. Transmisiunea în direct va putea fi urmarită atât în paginile agentiei noastre, cat şi în paginile retelei web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor (www.sf-esc.ro). [https://www.sf-esc.ro]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.