Mitropolitul georgian Nicolae: Principala problema este lipsa de credinta!

“Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, nu pot descrie decat intr-un singur cuvant: război fratricid. Am experimentat si experimentam asta – atât în ​​termenii conflictului între state, al unor procese politice, la nivelul general al cetățenilor, prin demonstrații zilnice.

Până în prezent, în societatea noastră, există cazuri în care membrii unei familii, divizati de convingerile politice, locuiesc în tensiune, în lipsa de încredere, chiar și in conditii ostile. Din păcate, aceasta este o nenorocire care ii lovește pe toți oamenii. Iar problema principală este că oamenilor de astăzi le lipsește credința.

Corect este să analizam tot ce se intampla, din punct de vedere al religiei noastre. Dacă noi, ortodocșii, am avea dragoste creștină și dacă am fi convinși de credința noastră, am putea stinge orice conflict”, a declarat Mitropolitul Nicolae de Akhalkalaki și Kumurdo, din Biserica Ortodoxă Georgiană.

Abandonarea religiei și a Bisericii canonice, pe de alta parte, conform mitropolitului, da nastere schismelor. Și Ucraina, care acum trei structuri ortodoxe, dintre care numai una – Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei – este recunoscuta de toate Bisericile Ortodoxe din lume, este un exemplu frapant.

Principala problemă este lipsa de religiozitate printre oamenii contemporani. Acest lucru consta tocmai in aceste schisme și in cauza lor: mândria.

“In prezent, problema principală constă în lipsa de religiozitate a unui numar mare de oameni. Aceasta insemna, mai exact, aceste schisme, și aceasta este cauza lor, pe primul loc stand mândria. Conform Sfinților Părinți, printre care il amintesc pe Sfântul Ignatie Briancianinov, schisma și erezia reprezinta “păcatele intelectului”.

Și, după cum orice păcat corespunde unor anumite dispoziții si sentimente, schisma și erezia corespund impietririi inimii”, a spus Mitropolitul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.