Regele Bulgariei ii cere Patriarhului sa renunte la decizia de pomenire la slujbe

Regele Simeon al II-lea al Bulgariei (foto) i-a cerut Patriarhului Neofit să renunțe la decizia sa de a-l aminti in timpul slujbelor.

Dupa cum va informasem in editiile noastre anterioare de stiri, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ortodoxe Bulgare a decis să-l aminteasca pe Regele Simeon al II-lea, în toate bisericile ortodoxe din tara. In urma acestei decizii, Regele i-a trimis următoarea scrisoare Patriarhului Neofit al Bulgariei:

“Îmi exprim recunoștința filială fata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, pentru unanimitate in decizia de restabilire a vechii tradiții de comemorare [a numelui meu] în timpul Sfintei Liturghii și, de asemenea, pentru decorarea mea cu Ordinul Sfântului Ioan din Rila facatorul de minuni. Sanctitatea Voastră și Inaltpreasfintitii dumneavoastră colegi cunosc faptul ca, de cand m-am nascut, datorita unor circumstanțe istorice, persoana mea a fost indisolubil legată de soarta Bisericii noastre. Pe 2 iulie 1937, in ziua Sfantului Petru, în capela primilor sfinti, Apostolii Petru și Pavel, am primit Taina Botezului și a Mirungerii, din mâinile membrilor Sfântului Sinod complet.

Acum 72 de ani, in vremuri dificile și pline de vicisitudini, am devenit moștenitorul tronului țarilor bulgari. Apoi, în ziua Sfantului Simeon Stalpnicul, în biserica mai sus mentionata, prin mâinile pline de har ale mitropolitilor vrednici de pomenire, a avut loc o a doua Mirungere – Regala – care conform vechiii tradiții, m-a asociat clerului Bisericii.

Toată viața mea mi-am pastrat Credinta Ortodoxa, cu zelul moștenit de la tatăl meu și am transmis-o fiilor mei Kardam (1962-2015) și Chiril, botezati de regretatul episcop Partenie de Levski.

Acum exact 60 de ani, in ziua majoratului meu, am depus jurământul, conform Constitutiei din Tarnovo, sa-mi slujesc fără preget poporul. Am confirmat aceste cuvinte ale jurământului, în 2011, în prezența predecesorului dumneavoastră, de binecuvântată memorie, Patriarhul Maxim, in Adunarea Națională, în altă calitate a mea, și anume cea de Prim-Ministru ales în mod democratic conform Constituției Republicii Bulgaria, stabilita în 1991.

Este cunoscut tuturor faptul că, în anii mei de exil și mai târziu în patrie, și pana astazi, am propus și am intreprins eforturi neîncetate pentru reconciliere și depășirea diviziunilor care exista. Unitatea și pacea în Biserica Ortodoxă Bulgară a fost întotdeauna de o importanță primordială pentru mine.

Sanctitatea Voastră! La ora actuală, deși decizia a binecuvântat formula sinodală de rugăciune, care a fost abrogată prin forță de către puterea ateistă și nu constituie o amenințare pentru ordinea constituțională existentă astăzi, ea a dat nastere unor interpretări non-obiective, insinuări și speculații amenințătoare si mizere, care semăna confuzie în societate.

Luând în considerare toate aceste lucruri, eu vă solicit, Sanctitatea Voastra si Inaltepresfintitilor Mitropoliti, sa va rugați, ca și mai înainte, înainte de toate pentru poporul nostru, iar rugaciunea pentru mine sa ramana in soapta, in inimile Voastre!”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.