Zeci de preoti parasesc Ucraina. 19 biserici confiscate, 77 distruse

Zeci de preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei părăsesc Ucraina, de teama persecuțiilor, a declarat șeful sectorului de legături inter-religioase al Departamentului Sinodal al Relatiilor Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei, Dimitry Safonov.

“Exista zeci de preoți care au fost nevoiti să paraseasca Ucraina. O statistica exacta este, în prezent, imposibila. Acestia sunt presati sa paraseasca Ucraina. Familiile lor primesc amenințări cu moartea, ei înșiși se confruntă cu amenințarea violentarii fizice”, a declarat acesta la Conferinta Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) privind Combaterea Intoleranței și Discriminării față de Creștini, in Viena.

In total, 77 de biserici și mănăstiri au fost deteriorate sau demolate în timpul conflictului militar din estul Ucrainei, a spus preotul. În vestul Ucrainei, sunt confiscate bisericile, a spus Pr. Dmitry.

“Conform rapoartelor credibile de pana acum, exista aproximativ 19 biserici ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care au fost confiscate violent de așa-numita “Patriarhie a Kievului”. Această organizație religioasă a fost infiintata în Ucraina în 1992 și nu a fost recunoscută de către niciuna dintre Bisericile Ortodoxe din lume”, a spus preotul.

Toate acțiunile împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene “sunt motivate tocmai de ură religioasă și națională”, a spus el.

Nouă biserici au fost distruse și alte 77 deteriorate, ca urmare a ostilităților din Donbass, unde exista 1.100 de biserici ortodoxe și 17 mănăstiri, a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.