Concluziile oficiale ale primei conferinte privind media digitala si pastoratia ortodoxa.
(Foto: cartea “Biserica si Internet, real si virtual”, autor Ing. Catalin Ion – Editura Episcopiei Sloboziei si Calarasilor)
Va prezentam, mai jos, concluziile primei conferinte internationale organizate pe tema mass-mediei digitale și pastoratiei ortodoxe, care a avut loc în Vouliagmeni, în apropiere de Atena, in perioada 7-9 mai 2015 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Traducere, dupa un comunicat oficial publicat in limba greaca de Pemptousia, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin.
“Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!” (Psalmi 132,1). Este cu adevărat o binecuvântare de la Dumnezeu, atunci când frații în Hristos se întâlnesc în același loc și au posibilitatea sa discute, sa colaboreze, sa comunice, sa dialogheze pe marginea problemor importante, de interes pentru creștinii din timpul nostru. Noi slăvim pe Dumnezeu Inchinat în Treime, acum ca am ajuns la sfârșitul acestei conferințe, reușind să ducem la un capăt o performanță notabila: anume o conferință internațională privind media digitala și pastoratia ortodoxa, care ii pune in contact și relații pe creștinii ortodocși din toate părțile lumii. La conferința noastră au fost 72 de participanți, episcopi, ieromonahi, preoți, diaconi, monahi, monahii, academicieni, profesori universitari, juriști și specialiști în utilizarea Internetului, din 21 de țări.
În primul rând, organizarea conferinței, după cum ati realizat, a fost deosebit de laborioasă. Regretam absenta fizica a unora. Sperăm ca, de acum, dupa ce am făcut cunoștință si ne-am apropiat unii de ceilalti, vom continua colaborarea noastra prin Internet. Bazele acestei colaborări au fost stabilite în aceste trei zile, în timpul prezentărilor, discuțiilor, pauzelor și participarii noastre la cea mai înaltă formă de comunicare: Sfânta Liturghie. Oficialii retelei crestin-ortodoxe “Pemptousia” și “Bogoslov.ru”, care au format nucleul de colaborare, cred că această conferință este un punct de plecare. Un drum important ramane inca de parcurs, iar noi ne dorim să avem si alti tovarăși pe drumul nostru.
Lucrările conferinței au avut loc sub autoritatea Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și au fost binecuvântate de către episcopul local, Mitropolitul Pavel de Glyphada, care a adoptat inițiativa noastră și ne-a sprijinit in diferite moduri.
Peste douăzeci de mitropoliți și episcopi din Grecia și din străinătate au participat la conferința noastră. Printre ei s-au numarat: Arhiepiscopul Amfilohie de Kissamos și Selinos, reprezentant al Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic, Mitropolitul Ioan de Termopile, reprezentant al Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al Intregii Grecii, Episcopul Grigorie de Mesaoria, reprezentandu-l pe Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, reprezentantul Arhiepiscopului de Tirana și al Intregii Albanii, precum și reprezentanți ai altor Biserici Ortodoxe si multi clerici și laici.
Au fost puse multe întrebări, in timpul lucrărilor conferinței, privind utilizarea Internetului, care este o mare realizare umană, un mijloc și un instrument de facilitare a relațiilor dintre oameni. Acest lucru înseamnă ca el poate fi cel mai bine utilizat astfel incat Cuvântul lui Dumnezeu “sa aduca roada”. La conferințele și mesele rotunde, care au avut loc în aceste trei zile, au fost identificate problemele și pericolele care apar prin utilizarea irațională a Internetului si, în paralel, a fost subliniat aspectul pozitiv.
În mod specific, au fost identificate părți negative ale utilizării abuzive a Internetului, și anume abuzarea de Internet, si, totodata, așteptările exagerate legate de simpla utilizare a mijloacelor moderne de comunicare și de informare digitala. Au fost mentionate pericolele care amenință persoana umană și relația credinciosului cu Dumnezeu și cu Biserica, în realitatea creată de aceste noi oportunități. În acest context, avertismentele învățăturii patristice, privind consecințele fragmentării condiției umane, au dobândit o nouă relevanță.
S-a constatat, din nou, că elementele distinctive ale timpului nostru sunt: “digitizarea” vieții, adică patrunderea tehnologiei în toate manifestările sale – munca, informare, educație, prietenie, relatii intra-umane și in alte domenii. Toate acestea schimbă, de asemenea, “identitatea” persoanei, dincolo de demnitatea ei reala aceasta primind o dimensiune virtuală. Prin urmare, se vorbește despre o nouă antropologie. De exemplu, un dispozitiv mic, precum telefonul mobil “inteligent”, ar putea deveni o extensie și un însoțitor inseparabil al omului. Societatea in sine devine “digitizata” și se manifesta ca un organism viu, iar rețelele tehnice ca un sistem nervos.
Pe de altă parte, mulți participanți au subliniat deficitul de misionari rezultat in urma noilor tehnologii contemporane. Aceasta a adus in discutie datoria pastorală multidimensionala impusa de componentele digitale ale vieții noastre. În același spirit, au fost prezentate initiative ale credinciosilor, luate la nivel local, pentru a asigura accesul la comorile spiritualității creștine.
Astfel, întâlnirea noastră a reprezentat o oportunitate pentru mai mulți frați și surori, din toate colțurile pământului, de a-si prezenta activitatea lor digitala, gândurile și regretele lor, experimentele și blocajele lor, viziunea lor. Pe scurt, ei au participat cu experiente bogate și cu bucuria rezultatelor generale ale eforturilor lor. Au fost prezentate modalitățile de utilizare a mass-mediei digitale, în formarea unei conștiințe creștine autentice, în crearea bibliotecilor digitale, care sa devina adevărate surse de tradiție creștina pentru cei care doresc să dobândească astfel de cunoștințe. Digitalizarea, de asemenea, permite stabilirea unor tipologii de audiența și a unor concluzii care decurg din cerintele omului contemporan.
Din toate acestea a apărut, pentru participanți, posibilitatea de a cunoaște o dimensiune care nu a fost constientizata pana acum: anume relația monahismului ortodox cu Internetul, tradiția ascetica și propunerile calugarilor si monahiilor, în activitatea misionară și in (re)evanghelizarea lumii.
Participantii au fost absolut de acord ca “ieșirea” in ciberspatiu nu poate avea loc fără pregătire și fără condiții. Sunt necesare abilități spirituale adecvate, precum și o concepție de mare responsabilitate pastorală, in utilizarea acestui mediu și, în orice caz, pertinenta si etos evanghelic în exprimarea in media. În plus, nu trebuie să uităm că Internetul este doar un mijloc și, prin urmare, nu ar trebui să fie folosit irational, ci intr-un mod ascetic, ceea ce înseamnă că trebuie să existe un spirit de prudență, cumpătare și responsabilitate fata de copil. Numai în acest fel, vom depăși iluziile virtualizarii, iar acțiunile noastre vor produce consecințe concrete și benefice în viața reală.
Mulți vorbitori au exprimat sugestii foarte utile cu privire la perspectivele dezvoltarii și coordonarii activității in cadrul portalurilor-retelelor web ecleziastice. Astfel, a fost propusă o continuare a evenimentului de trei zile pe care l-am trăit aici, prin alte reuniuni, dar, de asemenea, prin crearea unui organism permanent care sa promoveze consultarea, formarea și informarea reciprocă a administratorilor de site-uri web care răspund si care – trebuie menționat – operează in cea mai mare parte pe bază de voluntariat și sunt ghidate doar de zelul misionar. O intrebare a fost, de asemenea, ridicată cu privire la necesitatea unei certificari de către un organism independent, a mass-mediei care prezintă elemente de valoare și de edificare spirituala a publicului propriu.
În cadrul lucrarii noastre, am avut bucuria de a discuta si alte chestiuni relevante, cum ar fi fiabilitatea informațiilor ecleziastice și nevoia de transmitere in direct a slujbelor. În plus, experții ne-au informat cu privire la problemele specifice care sunt strâns legate de utilizarea retelei web. Au fost subliniate efectele secundare ridicate și caracterul social al amenințărilor, medical, psihologic – prejudicii gasite în spațiul cibernetic.
Este adevărat că Internetul s-a dezvoltat în afara Bisericii, motiv pentru care exista o greutate manifestată in ințelegerea și utilizarea lui corectă. Asta, însă, nu împiedică gandirea contemporana ortodoxă sa-si sporeasca propriile capacități de a integra Internetul cu succes în dinamica operațiunilor sale și de a-l sfinti, pe cât posibil, intru slava Preasfintei Treimi. Cele trei zile de lucru intensiv au arătat asta”.
Pe aceeasi tema, puteti citi: – COMUNICAT DE PRESA – Lansarea primei retele informationale ortodoxe din Romania [https://lacasuriortodoxe.ro/comunicate/16679-comunicat-de-presa-lansarea-primei-retele-informationale-ortodoxe-din-romania.html] – Biserica si Internet, real si virtual – Ing. Catalin Ion (LANSARE de carte) [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/16753-biserica-si-internet-real-si-virtual-ing-catalin-ion-lansare-de-carte.html] – STIRI Slobozia | Demonstratie de stiinta si credinta in Slobozia, in ziua Sfintei Mari Mucenite ECATERINA (foto – video) [https://lacasuriortodoxe.ro/comunicate/16747-stiri-slobozia-demonstratie-de-stiinta-si-credinta-in-slobozia-in-ziua-sfintei-mari-mucenite-ecaterina-foto-video.html] – INOVATIE SI NECESITATE: reteaua informationala a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/16749-inovatie-si-necesitate-reteaua-informationala-a-episcopiei-sloboziei-si-calarasilor.html] – Conferinta de presa – Video Integral – Lansarea primei retele informationale web ortodoxe [https://lacasuriortodoxe.ro/media-cinema/16816-conferinta-de-presa-video-integral-lansarea-primei-retele-informationale-web-ortodoxe.html] – target=“_blank”>VIDEO: Conferinta despre pagina web a Bisericii (Ing. Catalin Ion, in Biserica Sfantul Antonie cel Mare din Titan) [
[https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/16753-biserica-si-internet-real-si-virtual-ing-catalin-ion-lansare-de-carte.html]
Traducere, dupa un comunicat oficial publicat in limba greaca de Pemptousia, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin.