publicat în: Arhivă

ISIS are ganduri mari cu Libia, vizand expansiunea in Europa

Liderii ISIS au trimis bani și un număr tot mai mare de luptători și formatori militari în Libia, din Siria, pentru a stimula prezența Statului Islamic pe teritoriul libian și a extinde influența sa, conform unei surse militare citate de Wall Street Journal.

Potrivit sursei, ISIS are acum o prezență operațională în Libia și își propune să transforme țara într-un “hub” pentru reteaua din Africa.

Libia este acum parte a hărții terorii ISIS, a fost citata sursa, de catre WSJ, adăugând că prezența în aceasta țară le conferă jihadiștilor o nouă pozitie de baza pentru planificarea atacurilor in Africa de Nord și, prin Marea Mediterană, în Europa.

Unii oficiali americani și experți, a adăugat WSJ, recunosc, de asemenea, semne care dovedesc dorința liderilor grupului de a impulsiona relațiile cu gruparile militante islamice din peninsula egipteană Sinai, trimițând fonduri limitate, ca și în alte țări. Dar cea mai mare îngrijorare ramane creșterea relațiilor cu gruparile libiene.

Publicatia a raportat, de asemenea, că armata SUA vedea cateva optiuni valide de stopare a expansiunii ISIS în țara din Africa de Nord, unde vidul de putere a favorizat proliferarea gruparilor militante.