Nu avem dreptul sa justificam razboiul, folosindu-ne de sloganuri religioase

Mitropolitul Kievului și al Intregii Ucraine s-a adresat arhiereilor, preotilor și credinciosilor din Biserica Ortodoxa Ucraineana, prin urmatoarea scrisoare:

Nu avem dreptul sa justificam razboiul, folosindu-ne de sloganuri religioase

“În acest an, Biserica Ortodoxă marchează 1000 de ani de la martiriul Sfintilor Printi Boris și Gleb.

De ce sunt venerati acesti sfinți? Cum au reusit ei sa manifeste atat de evident și de indiscutabil dragostea lor pentru Dumnezeu și aproapele, precum și pentru tinutul lor? Răspunsul este simplu: prin dorința acestora de a menține pacea și dragostea frățească în țara lor natală, chiar cu prețul propriei vieți.

În urma mutarii la Domnul a Marelui Prinț Vladimir, Rusia Kieveana ar fi putut plonja intr-o nesiguranta prelungită și sângeroasa. Asta s-ar fi întâmplat, daca Sfintii Printi Boris și Gleb si-ar fi susținut numai drepturile la tron, strangand fiecare fortele sale și începand o luptă armată pentru putere, intre frati. Cu toate acestea, ei au ales o altă cale: calea binecuvântată a pacificatorilor – care isi dedica sufletele lor salvarii vieților altora și a patriei lor – pentru a evita distrugerea, discordia și ura reciprocă.

Astazi, problemele au aparut din nou, la noi acasa, prin confruntarea în curs de desfășurare din regiunile Donețk și Lugansk. Un război informational are, de asemenea, loc. Propaganda distruge relațiile frățești dintre popoare și chiar desparte rudeniile de sânge. Unde căutăm mântuirea? Cum putem depăși dificultățile și cearta, atunci când frații în credință au semănat din belșug semințele dușmăniei și neintelegerii, rezultând varsari de sânge? Sângele care a curs în ultimul an pe meleagurile noastre strigă la cer.

Numai Domnul Atot-Milostiv are puterea de a-i mantui pe credincioșii săi de orice problema. Doar “Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.” (Psalmul 45: 1). “Întoarceți-vă la Mine”, spune Domnul, “și veți fi mântuiți” (Isaia 45:22).

Lăsând în urmă răutatea și dușmănia, să luam aminte la fiecare dintre vecinii noștri. ” Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată! Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea… “(Isaia 1: 16-17).

In aceste vremuri dificile, fac apel la toți frații mei în credință, să-și amintească intotdeauna responsabilitatea lor înaintea viitorului Sfintei noastre Biserici și al Ucrainei. Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a opri războiul și a restabili pacea mult-așteptata în țara noastră. Orice apel la agresiune militară și ostilitate este inacceptabil pentru cler. Nu avem niciun drept, în niciun caz, sa justificam războiul folosind sloganuri religioase. Fac apel la ortodocșii care se afla astazi de ambele parti ale conflictului armat, sa se priveasca unii pe alții ca frații și să mearga pe calea reconcilierii. Printre flăcările furioase ale pasiunilor acestei lumi, Biserica este chemată să fie un loc în care pacea, mila, pocăința și iertarea sa domenasca peste toti.

Ne cutremuram cu groază și durere, atunci când vedem suferința poporului lui Dumnezeu. Moartea șterge toate diferențele dintre cei vii. În morminte nu mai este nimeni de dreapta sau de stânga. Astăzi se află în morminte fiii Bisericii noastre din estul, centrul și vestul Ucrainei. Dacă nu oprim războiul din inimile noastre, vor fi doar flacari in afara.

În aceste zile, Domnul ne oferă posibilitatea sa ne testam credința și fidelitatea noastră fata de învățăturile lui Hristos. Sunt convins că doar în slujba păcii și a iertarii, a dragostei, putem găsi forța renașterii rapide a patriei noastre, sub protecția Sfintei Biserici Ortodoxe.

Fac apel la toți credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, să se roage cu putere la Domnul nostru Iisus Hristos, la Maica Sa Preasfanta, la Printii Sfinti Boris și Gleb, precum și la toti sfinții țarii noastre. Să-I cerem lui Dumnezeu să ne calauzeasca si sa sporeasca dragostea în inimile noastre.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos să fie cu noi toți!”

+ Onufrie,

Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine,

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.