publicat în: Arhivă

La Viena, s-a incheiat Conferinta OSCE privind Intoleranta si Discriminarea Impotriva Crestinilor

Ieri, la Viena, a avut loc o conferință privind prevenirea și combaterea intoleranței și a discriminării împotriva creștinilor, cu accent pe infracțiunile motivate de ură, excluziune socială, marginalizare și negare a drepturilor.

La conferință, au participat reprezentanți ai statelor-membre ale OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), ai comunităților religioase și ai altor organizații neguvernamentale. Printre vorbitorii la reuniune, s-a aflat si președintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Biserica și Societate, protopopul Vsevolod Chaplin. In discursul său, acesta a atins un număr de probleme experimentate de comunitățile creștine din regiunea OSCE. In cadrul discursului, au fost tratate: intoleranța în numele toleranței, profanarea lucrurilor venerate de către creștini și a simbolurilor lor, discursul urii împotriva creștinilor, provocarile agresive din partea secularismului militant. Conform vorbitorului, aceste probleme au apărut în primul rând pentru că mulți oameni nu doresc restaurarea și consolidarea influenței crestine în procesele sociale.

“De foarte multe ori – a spus părintele Vsevolod – creștinofobia și discursul urii împotriva creștinilor apar atunci când creștinii isi manifesta dreptul participarii la procesele publice. Ei au dreptul la asta, exact în aceeași măsură in care il au si susținătorii materialismului, socialismului, capitalismului, ecologismului, conservatorismului, liberalismului sau ai oricarei alte doctrine filozofice sau politice”.

Vorbitorul a mai subliniat problemele educației, amintind ca “articolul 5, din Declarația privind eliminarea tuturor formelor de intoleranță și de discriminare religioasa sau de credinta, afirmă: “Părinții sau, după caz, tutorii legali ai copilului au dreptul sa organizeze viața de familie, în conformitate cu religia sau convingerea lor, precum și pornind de la educația morală de care ei cred ca copilul ar trebui să se bucure. (…) Orice copil are dreptul de acces la educație în domeniul religiei sau credinței, în conformitate cu dorințele părinților săi sau, după caz, a tutorilor legali, și nu va fi constrâns să primească o învățătura religioasa sau convingeri împotriva voinței părinților săi, sau a tutorilor legali”.

Vorbitorul a solicitat o analiză sistematică a problemelor care tin de discriminare și intoleranță împotriva creștinilor, și le-a cerut participanților OSCE sa rezolve aceste probleme.

In cadrul intalnirii, s-a mai atras atentia asupra drepturilor credincioșilor din Ucraina si s-a subliniat situația creștinilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, solicitandu-se OSCE să asigure protecția drepturilor creștinilor, ca pe o prioritate a activităților sale, și să tina seama de situația creștinilor în relațiile cu țările din regiune.