STIRI | “Este rusinos!” – Mogherini condamna Kievul, pentru blocarea ajutoarelor umanitare

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat, pe 16 ianuarie, ca aproximativ 1,4 milioane de oameni din estul Ucrainei au nevoie de asistenta umanitara de sanatate, pe fondul distrugerii instituțiilor medico-sanitare și al lipsei asistenței medicale.

“Faptul ca ajutorul umanitar nu ajunge in partile Ucrainei, afectate de criza, este rușinos”, a declarat șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, luni, în cadrul unui eveniment, la Brookings Institution Washington, DC – SUA.

“Rolul nostru [UE] este acela de a încerca să va sprijinim eforturile [Kievului] pentru a ajunge la soluționarea conflictului, care este în primul rând în interesul oamenilor Ucrainei, care ii includ, de asemenea, si pe oamenii din estul Ucrainei”, a declarat Mogherini, adăugând că eforturile au loc atât la nivel politic, cat și umanitar, incluzand si asigurarea că ajutorul umanitar din Kiev ajunge la zonele de conflict. “Ceea ce, în acest moment, nu este permis, fiind o rușine”.

Comentariul lui Mogherini, citat de Sputnik, vine ca raspuns la intrebarea ambasadorului Ucrainei în SUA, Olexander Motssyk, dacă UE ii va desemna pe cei din Republicile Donețk și Luhansk (DPR și LPR), drept… organizații teroriste.

Regiunile Donețk și Luhansk sufera din cauza unei crize umanitare grave, ca urmare a unei operațiuni militare lansate de Kiev la mijlocul lunii aprilie 2014. Începând cu luna august, Rusia a trimis, in total, 11 convoaie cu ajutoare umanitare, cu alimente și medicamente, in regiune, mai aminteste Sputnik.

În decembrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație au trimis truse medicale de prim ajutor autorităților ucrainene, pentru a le distribui în sud-estul țării.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.