Unitate antiohiana: dimensiuni si exigente. Despre eliberarea celor doi mitropoliti rapiti

“Din 25 iunie si pana in 28 iunie 2014, Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei și al întregului Răsărit, împreună cu Părinții Sfântului Sinod, i-au chemat pe credincioși pe Dealul Balamand, pentru o conferință despre unitatea antiohiana”, se arata intr-un comunicat final al Conferintei.

“Conferința s-a concentrat în jurul unitatii antiohiene, în dimensiunile și exigențele sale. Participanții la conferinta au inclus mitropoliți și episcopi, și delegații ale Bisericii, din toate eparhiile antiohiene, din Siria, Liban și întreaga diaspora. In tot timpul desfasurarii conferinței, episcopul răpit Paul de Alep a fost prezent în gândurile și rugăciunile noastre, și ne-am rugat la Dumnezeu pentru întoarcerea lui rapida si în condiții de siguranță la Biserica și oamenii sai”, asigura comunicatul.

“Am fost bucuros să le urez bun venit patriarhilor rasariteni, care au adresat cuvinte pline de viață, inspirate din patrimoniul nostru comun antiohian și din moștenirea Sfinților noștri. Mai mult decât atât, ei au subliniat importanța unei marturisiri creștine a Evangheliei în ținuturile antiohiene, la care sa participam cu toții”

“Participantii la conferinta au înțeles necesitatea luarii de inițiative teologice și pastorale, în scopul demonstrarii prezenței depline a lui Hristos în familia antiohiana. Această comuniune antiohiana în Hristos, ar constitui modelul unității creștine universale, la care aspiram cu toții”.

Conform aceluiasi comunicat, “Conferința s-a axat pe cinci subiecte diferite:

– consultarea și interacțiunea între parohii și dieceze;- problema financiara si a proprietatilor;- asistența socială;- prezența efectivă în societate;- comunicare.Conferința a “invitat comunitatea arabă și internaționala și toate organizațiile pentru drepturile omului să își intensifice eforturile în eliberarea tuturor ostaticilor, în special a celor două episcopi, John (Ibrahim) și Paul (Yazigi), care au dispărut de mai mult de un an, în mijlocul unei rușinoase tăceri internaționale și locale înfricoșătoare” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Conferința a fost un prilej de a pune piatra de temelie pentru Centrul Medical Balamand, și pentru inaugurarea noului centru Patriarhal, “care va ajuta Biserica Ortodoxă a Antiohiei sa continue sa slujeasca omul, in Rasarit”.

La sărbătoarea plină de bucurie a Sfinților Petru și Pavel, patronii sfinți ai Bisericii din Antiohia, conferința a facut urari sincere tuturor fratilor și surorilor care sunt dispersati in intreaga lume.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.