Biserica si politica: 5 preoti din Finlanda, candidati la alegerile pentru Parlamentul European

Membrii clerului finlandez arată un interes sporit pentru politica. Reprezentând patru partide diferite și totodata Bisericile Luterana și Ortodoxa, cinci dintre acestia se vor afla pe buletinul de vot la următoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Vremurile economice dificile au ridicat mai multe probleme etice asupra economiei de piață și a impactulul său asupra societăților. Acest lucru, explică, in parte, de ce 5 membri ai clerului finlandez participa la preluarea unor locuri în viitorul Parlament European.

Unii dintre acestia au deja o istorie în politică. Preotul grec-ortodox Mitro Repo a fost ales în Parlamentul European, ca social-democrat, în 2009, iar Episcopul luteran Ilkka Kantola in Parlamentului Finlandez, în calitate de reprezentant al partidului SDP, în 2007. Problemele economice ale Europei au dus la șomaj și sărăcie, iar unii pretind ca criza din economie are drept cauze creșterea rasismului, lăcomia, propriul interes și xenofobia.

“Recunosc că a existat un sentiment de neajutorare”, a declarat Ministrul de Finanțe, Jutta Urpilainen, in urma cu doua zile, la un seminar privind etica și economia. “Biserica vrea să aducă o perspectivă umană și umanitară în viața dominata de economie”, a răspuns Arhiepiscopul luteran Kari Mäkinen. Într-un interviu pentru Yle, Mäkinen a subliniat rolul clerului individual și nu al Bisericilor si instituțiilor.

“Cred că este foarte bine că, chiar și preoții sunt activi social și iau parte la gestionarea intereselor noastre comune, dar Biserica, in calitate de Biserică, nu participă la activități politice reale, sau la dezbaterile politice ca atare. Pe de altă parte, aceasta trebuie sa participe la dezbaterile sociale”, a spus Mäkinen.

Liderul Bisericii Ortodoxe, Mitropolitul Ambrozie, adopta o poziție similară – aproband acțiunea politică a persoanelor fizice, dar opunandu-se implicarii Bisericii în politică. “Decalajul între activitatea Bisericii și politică este un lucru valoros. Din punct de vedere istoric, atunci când acestea s-au amestecat, nu a fost bine, fie pentru Biserică fie pentru societate. Gândiți-vă, să zicem, la istoria papalității sau la rolul Bisericii în anumite perioade din Rusia”, a subliniat Mitropolitul Ambrozie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.