Ucraina: Patriarhul Filaret sustine ca Moscova a interzis purtarea de discutii pe tema unificarii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei din Kiev, Filaret, constată că discuțiile cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, și cu Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, pe marginea unificarii Bisericilor, au fost suspendate, intrucat Biserica Ortodoxă Rusă ar fi interzis ambelor Biserici să poarte negocieri.

“Am pornit pregătirile pentru dialogul cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, pe marginea unificarii, dar Moscova a interzis să purtam discuții, iar pregătirile s-au oprit”, a declarat Filaret, într-un interviu pentru ziarul “Focus”.

Aceeași situație se intampla si cu Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană.

“Au existat trei încercări de unificare, dar vedem ca nu este la fel de independenta pe cat se crede ca ar fi, și este controlata de către Patriarhia Moscovei. Am suspendat dialogul, dar pastram ușile deschise pentru episcopi și parohii”, a adăugat el.

Filaret a mai remarcat, totodata, faptul că are relații bune cu Biserica Greco-Catolică Ucraineană, dar ca nu au avut loc discutii privind unificarea.

Conform raportului, Primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei din Kiev, Patriarhul Filaret, speră că toate Bisericile ortodoxe se vor uni, în cele din urmă, într-o singură Biserică Ortodoxă Regionala Unita.

Patriarhul se mai așteaptă, de asemenea, ca poporul ucrainean sa depaseasca divizarea Ortodoxiei în țară.

La rândul său, Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform Inter-Media/Forum 2001-2014, a subliniat importanța unificarii Bisericii din Ucraina.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.