Constituirea unei Aliante a siriacilor si kurzilor din Siria. Coalitia Crestina pentru Siria

Jubilee Campaign SUA și Jubilee Campaign Olanda au anuntat in comun (Law & Liberty Trust) o alianța a siriacilor si kurzilor din Siria, în scopul strategic de a reprezenta ambele minorități la masa negocierilor din Geneva. Totodata, a mai fost dezvaluita o nouă inițiativă pentru o Coaliție Creștina pentru Siria, care va reuni entități creștine la nivel global, pentru crearea unui front de sprijin relevant pentru creștinii din Siria.

Alianța dintre sirienii creștini și kurzi reprezintă un total de până la 5 milioane de cetățeni din Siria, adica un sfert din populația siriană. Până în prezent, această populație semnificativă a fost lipsita de orice participare relevanta la negocierile de la Geneva I și II. Prin unirea fortelor, siriacii și kurzii intentioneaza să pună în aplicare reprezentarea lor în deciziile de dupa război din Siria. Consiliul Național Siriac al Siriei și Consiliul Suprem Kurd al Siriei au anunțat oficial alianta lor, la o conferință de presă, cu o zi in urma, în Geneva, Elveția. Conferința a fost facilitată de Jubilee Campaign Olanda.

Noua inițiativă comună speră să influențeze puterile mondiale și alte organizații guvernamentale și inter-guvernamentale, pentru a se asigura că creștinii sirieni (siriacii) au o reprezentare semnificativă la discuțiile de la Geneva II și nu numai. Aceasta considera că cei mai buni reprezentanți ai sirienilor, în acest moment, sunt membrii Consiliului Național Siriac din Siria (SNCS), o coaliție a sirienilor care trăiesc în interiorul și în afara Siriei.

Mai multe grupari și membri ai Congresului SUA au remarcat impactul negativ disproporționat al războiului civil sirian asupra siriacilor (sirieni crestini), care odată reprezentau peste 12% din populația siriana. Ei au suferit in urma unor atacuri de tip genocid, pe scară largă, a purificarii etnice și crimelor de război, a profanarii bisericilor și distrugerii caselor lor și întreprinderilor lor, confiscarii proprietăților, răpirilor și amenințărilor cu moartea, inclusiv a amenințărilor cu executia în cazul în care nu se convertesc la Islam. Siriacii au fost strămutati din zone întregi și din marile orașe, acolo unde traiau odată în pace cu vecinii de diferite credințe.

Obiectivele SNCS sunt încetarea imediata a focului și formarea unei structuri guvernamentale noi, pluraliste, fondata pe principiile egalității în drepturi, democrație și stat de drept, acordarea drepturilor pentru toti sirienii, indiferent de credință sau de origine etnică. Acelorasi scopuri au subscris recent Biserica Ortodoxă Rusă, Vaticanul, Alianța Mondială Evanghelică, Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională, Consiliul Afacerilor Externe al UE, liderii Bisericii Siriene, mii de oameni care au semnat petiții.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.