Provincia autonoma Ninive, pentru crestinii din Irak?

“Este unul dintre cele mai importante momente din viata mea”, a declarat Ministrul Irakian al Mediului, Sargon Slewa, vizavi de planul Consiliului Irakian de Miniștri, de stabilire a unei provincii in Câmpiile Ninive. Politicienii asirieni din Irak au făcut lobby ani de zile pentru asigurarea autonomiei creștinilor de acolo.

Slewa, care este un membru al Parlamentului Irakian și al Organizației Asiriene Democratice, care ii reprezintă pe creștinii din Irak, a solicitat crearea acestei provincii. Aceasta este una dintre cele trei provincii asupra carora cabinetul irakian a decis să pregătească un studiu, pe lângă Fallujah și Tuz Khurmatu.

Câmpia Ninive are cea mai mare populație de creștini din Irak. Ei reprezinta aproximativ 40% din populatia noii provincii planificate. Acum, acestia locuiesc într-o așa-numita zona disputata: teritoriul irakian pe care Kurdistanul il pretinde pentru regiunea autonomă.

Aprobarea unui studiu este un prim pas pentru ca visul creștinilor irakieni, de a se guverna singuri, sa devina realitate, conform Agentiei Internationale de Stiri Asiriene. De la căderea lui Saddam Hussein, dupa invazia din 2003, condusa de SUA, creștinii au fost vizati de violențe și ar aprecia daca provincia lor ar avea propria sa poliție și armată, care sa le garanteze siguranța.

Cu toate acestea, nu s-au inregistrat manifestatii de bucurie în Irak. Cei mai mulți creștini reacționeza cu prudență la astfel de știri.

Creștinii irakieni care trăiesc în străinătate, insa, s-au aratat fericiti pentru pasul făcut. Mulți au sugerat că o astfel de decizie i-ar putea face pe multi sa se intoarca acasa. Începând cu anul 2004, aproximativ jumătate din populația creștină a fugit din țară.

Anunțul legat de o Provincie Ninive, urmează unei decizii luate de Parlamentul Irakian, recent, de recunoastere a limbilor asiriene și turkmene în Irak. Acest lucru le permite scolilor publice si private sa predea în asiriana. Pe langa asta, Ministrul Educației va deschide centre de alfabetizare pentru predare in asiriana.

Intre timp, exodul creștin continuă. Potrivit Bisericii Caldeene, în fiecare zi, șase familii asiriene părăsesc Irakul, din cauza violentelor anti-crestine, atacurilor asupra bisericilor si luptelor sectare între șiiți și suniți.

Planul unei Provincii Ninive poate, în sine, sa duca chiar la conflicte sectare. Guvernator Mosul, Athil al-Nujaifi, mentiona recent înființarea unei provincii autonome in Ninive, ca soluție pentru problemele sunnitilor din Irak – fara sa-i mentioneze in vreun fel pe creștinii de acolo. Sunnitii se simt discriminați de către majoritatea șiită, aminteste Assyrian International News.

Câmpiile Ninive reprezinta o regiune în Guvernoratul Ninawa din Irak, la nord și la est de orașul Mosul. Se compune în general din trei raioane; Tel Keppe, Al-Hamdaniya, și Al-Shikhan. Zona include ruinele asiriene antice ale orașelor Ninive, Nimrud și Dur-Sharrukin, precum și numeroase sit-uri religioase antice, cum ar fi Manastirea Mattai Mar (foto), Mănăstirea Rabban Hormizd și Lalish.

Ninive a fost un “oraș foarte mare”, biblic, dupa cum era numit în Cartea lui Iona, situat pe malul estic al râului Tigru, în antica Asirie, pe malul celalalt al râului fiind situat orașul contemporan Mosul, în Guvernoratul Ninawa din Irak. El a fost ultima capitală a Imperiului asirian si a atins maxima înflorire în sec.VII î.d.Hr., fiind ulterior distrus de babilonieni și mezi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.