Ucraina: apelul clericilor Bisericii, catre popor si guvernanti

In ultimele ore, clerul si credinciosii din Ucraina au emis un apel catre cetatenii tarii si guvernanti, in vederea restabilirii ordinii si pacii in tara.

In comunicat, se aminteste: “Țara noastră se află la un pas de haos. Asistăm la o escaladare a confruntărilor și a violenței, care cuprinde cercuri din ce in ce mai largi ale cetățenilor noștri. Plangem și ne rugăm pentru odihna celor care au fost ucisi în timpul ciocnirilor, sau au pierit in urma unor acțiuni ilegale. Nu poate exista nicio scuză pentru crimă, violență, abuz și neglijarea demnității umane, indiferent în numele a ceea ce și de către cine se face. În ciuda apelurilor liderilor Bisericilor ucrainene și cel personal al Mitropolitului Kievului și al Întregii Ucraine, Vladimir, Guvernul nu a luat măsuri pentru rezolvarea conflictului, pentru oprirea violenței și începerea unui dialog real. Situația a escaladat la limita, si se pare că opoziția nu mai este în măsură sa controleze starea de spirit a protestatarilor”.

(…)“Ceea ce se întâmplă în Ucraina, astăzi, este ziua judecății pentru toate părțile și pentru toată lumea: pentru autorități, opoziție, Biserici, figuri publice și pentru fiecare persoană”.

(…)“Nimic nu poate justifica încălcarea poruncilor: să nu ucizi, să nu furi, sa nu mărturisești strâmb, să nu înșeli” – acestea sunt normele de bază, iar cel care le incalca, incalca granițele Creștinismului.

“Căci judecata este fără milă pentru cel care n-a făcut milă. Şi mila biruieşte în faţa judecăţii” – Biserica Ortodoxă ne aduce aminte de aceste cuvinte, din lectura liturgica a Epistolei Apostolului Iacob (02:13). Cu toate acestea, în loc de milă, am devenit de multe ori, astazi, martori ai fărădelegii, abuzului, cruzimii. Imploram intreaga lume: reveniti-va! Judecata lui Dumnezeu este pentru toată lumea”.

In continuare, apelul reaminteste cuvintele profetului Isaia:

“Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!

Vai de cei care sunt înţelepţi în ochii lor şi pricepuţi după gândurile lor!

Vai de cei viteji la băut vin şi meşteri la făcut băuturi îmbătătoare!

Vai de cei ce dau dreptate celui nelegiuit pentru mită şi lipsesc de dreptate pe cel drept!

Pentru aceasta, după cum paiele sunt mistuite de foc şi iarba uscată de flăcări, aşa rădăcina lor va fi topită ca pleava şi floarea lor va fi spulberată precum este cenuşa, căci au călcat legea Domnului Savaot şi au nesocotit cuvântul Sfântului lui Israel!

De aceea, mânia Domnului s-a aprins împotriva poporului Său! El întinde mâna Sa spre el, îl loveşte şi munţii se clatină. Cadavrele lor sunt ca gunoiul pe cale. Cu toate acestea mânia Lui nu se domoleşte şi mâna Lui stă mereu întinsă

Şi va ridica steagul pentru un popor de departe şi îl va chema de la capătul pământului. Iată-l că se zoreşte şi vine”.

“Acest viitor ne dorim pentru noi si pentru copiii noștri? Mai este încă timp sa ne oprim. Facem apel la toate părțile, sa puna capăt violenței și acțiunilor ilegale. Numai adevărul și bunătatea pot învinge răul care ne cuprinde. Este timpul pentru fiecare dintre noi, să spunem că în viitor nu vom mai trai in minciună”.

Dupa ce reaminteste si cuvintele lui Soljenițîn, in acest sens, din perioada sovietică, apelul continua: “De la politicieni, cerem restaurarea dialogului, pentru a găsi o cale pașnică de ieșire din criza socială. Politicienii noștri – pro-guvern și opoziție – trebuie să isi revina, trebuie să înceapă să trăiască în conformitate cu normele de drept și ale solidaritatii, pentru a opri înșelăciunea și înșelătoria. Doar restabilirea încrederii reciproce în rândul politicienilor și în comunitate, poate insemna începutul unei noi pagini de istorie a Ucrainei”.

(…)”Țara noastră, ca și vechiul Israel, fie va găsi puterea transformarii pașnice și a inceputului unei vieti in conformitate cu poruncile lui Dumnezeu, fie va deveni un lucru de domeniul trecutului, precum cel care s-a îndepărtat de binecuvântarea lui Dumnezeu”.

(…) “Astăzi, liderii noștri politici vor determina dacă această națiune va fi binecuvântata. Și, noi toți, trebuie să ne rugăm ca politicienii sa aiba înțelepciunea, curajul, încrederea reciprocă și să înceapă o nouă viață. Indiferent ce decizie vor adopta politicienii, poporul, și mai ales creștinii de azi, trebuie să demonstreze ca niste oameni cu demnitate și conștiință”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.