Biserica nu trebuie sa fie ONG, ci o poveste de dragoste. Intre Love Story si institutionalizare

Nici ONG si nici forma birocratica: Biserica nu depinde de numărul și de puterea oamenilor, ci ea este o “poveste de dragoste”, născuta “în inima Tatălui”, a explicat Papa Francisc, ieri, la Messa tinuta in Capela Casei Sfanta Marta, din Vatican.

Comentand vizavi de Faptele Apostolilor 12, 24-13: “Iar cuvântul lui Dumnezeu creştea şi se înmulţea.” – Papa a arătat că “drumul pe care Iisus l-a voit pentru Biserica Sa este un drum dificil, un drum intersectat cu persecuțiile”, și nu o “întreprindere omenească”, in care sa se semneze “acorduri de extindere”.

Biserica este într-adevăr “altceva” decat o intrepindere, a adăugat Papa, citând Evanghelia: chiar Hristos a subliniat ca a fost “trimis”, fiind „trimis de Altcineva” in lume. Și, când El i-a învățat pe ucenicii săi, nu S-a referit la El Insusi, ci la Cel ce L-a trimis pe El in lume.

Astfel, Biserica începe de aici, din inima Tatălui, care a avut această idee. Nu știu dacă El a avut chiar “o idee”, dar Tatăl a fost “dragoste”. Și El a început această poveste de dragoste, aceasta istorie atat de lunga a dragostei… care nu este încă completa. Noi, bărbații și femeile din Biserică, ne aflam în mijlocul unei povesti de dragoste. Fiecare dintre noi este o verigă în lanțul iubirii. Și, dacă noi nu înțelegem asta, atunci noi nu am inteles nimic din ceea ce face Biserica. Ea este o poveste de dragoste”, a spus Papa.

Iar atunci când creștinii “confunda” caile bune cu caile rele, uneori, scotand armele “războaielor religioase”, conform Papei Francisc, “atunci ei aparțin unei alte povesti; aceasta nu mai poate fi povestea dragostei [a Bisericii]”.

Prin natura sa, a mai spus el, “Biserica nu crește prin putere omenească. Cum creste ea? Iisus ne-a spus, ca un bob de muștar, ca aluatul din făină, in liniște și încet”.

Prin urmare, a aratat Papa Francisc, atunci cand cauta “cantitatea” și devine “putin mai birocratica”, Biserica își pierde substanța principala și risca sa devina un ONG. Iar Biserica nu este un ONG. Ea este o poveste de dragoste”.

Desigur, a adăugat el, “este nevoie de toate, birourile sunt si ele necesare”, dar “acestea sunt necesare pana intr-un anumit punct” – am putea spune, doar ca „suport pentru această poveste de dragoste”. Dacă “organizația ocupa primul loc, dragostea este diminuata, iar Biserica, sărăcita, devine un ONG. Iar aceasta nu mai este calea Lui”.

„Cum va creste Biserica? Nu cu armate, ca un Sef de Stat care sa intrebe cate divizii mai are Papa”, a răspuns el. Punctul forte al Bisericii “este Duhul Sfânt, iubirea”.

“Să ne rugăm Maicii Domnului, care este Mama. Ea ne dă harul bucuriei, bucuria duhovnicească, pentru ca noi sa calatorim in această poveste a dragostei”, a conchis Papa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.