Parerile coptilor despre noul presedinte

Egiptenii au scapat luni, 25 iunie 2012, de tranziţia puterii, după prima alegere libera a ţării, şi corecta, din istoria modernă. Dar, astăzi, parerile sunt amestecate intre creştinii copţi ai naţiunii, in ce priveste alegerea liberă a lui Morsi Mohammed, islamist nascut.

“Între noi (ca şi creştini), spunem că suntem pentru adversarul lui Morsi, Shafiq, dar nu putem menţiona acest lucru public”, a spus Yu’annis, un preot al Bisericii Ortodoxe Copte, din Egiptul de Sus. “Dar, ca Biserică, spunem – şi cred – că vom accepta ceea ce ne da Dumnezeu, pentru a lucra spre binele Egiptului. Mulţi oameni se tem acum si se gandesc sa emigreze, dar Egiptul este o ţară a zvonurilor”.

Morsi, fundamentalist al Fratiei Musulmane, a încercat sa înlăture aceste ingrijorari, într-un discurs victorios, spunând ca “egiptenii, musulmanii şi creştinii… vor face fata, impreuna, certurilor si conspiraţiilor care vizează unitatea naţională. Suntem toţi egali în drepturi, si cu toţii avem drepturi in această patrie”.

Morsi, de asemenea, a mai promis să aibă un deputat creştin şi sa se retraga din Frăţie, după discursul sau victorios.

Unii copţi nu sunt convinşi, însă, ca tara nu ar fi incet si sigur manipulata de legile islamiste. “Victoria lui Morsi naste multe temeri in randul copţilor, pentru că el va stabili un stat religios şi va fi împotriva cetăţeniei”, a declarat Nader Shukry, din Uniunea Tineretului Maspero, o organizatie umanitara si copta, infiintata in urma atacurilor post-revoluţionare asupra bisericilor. “Copţii se tem că vor fii izolati fata de poziţiile înalte din guvern şi societate, chiar mai rău decât au fost pe timpul lui Mubarak”.

Alţii trag speranta în alegerea lui Morsi.

“Nu contează cât este de bun sau rău, Morsi va fi preşedinte, si cel puţin avem puterea sa alegem mereu pe altcineva”, a declarat Ayman Ramsis, un consultant copt in dezvoltare evanghelică. “Menţinerea vechiul sistem ar fi înseamnat posibilitatea menţinerii în continuare a unui nivel ridicat de coruptie”, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.