Sub Legea Sfântului Duh: De acum, să faci lucrarea cu plăcere, cu entuziasm sfânt!

Hristos, în Evanghelie, nu ne predă lecții de morală pe care să le practicăm prin forțele noastre: ne dezvăluie ce va realiza Duhul Sfânt în noi, dacă ne lăsăm supuși Lui.

Viața noastră creștină nu trebuie să constea într-o simplă îndeplinire a îndatoririlor la care suntem chemați, ci trebuie să fie impregnată cu acea bucurie de a realiza ceea ce are sens, ceea ce Duhul Sfânt vrea cu noi.

Aceasta este Legea Nouă, aceasta este Legea Duhului, care conform Noului Testament înlocuiește Legea cea Veche. Nu vine să o distrugă, ci o împlinește, îi dă desăvârșirea, pentru ca tot ceea ce omul realiza pur și simplu ca îndatorire până atunci, simțindu-se obligat să asculte de Dumnezeu, de acum să o facă fiindcă se simte profund în armonie cu voința lui Dumnezeu. Și aici își găsește bucuria, de aici își găsește pacea interioară și împlinirea adevărată.

Da, asta înseamnă să trăiești ca un creștin. Desigur, acest lucru presupune o sporire destul de mare, o luptă întreagă, o întreagă luptă duhovnicească, normal, dar trebuie înțeles că asta se urmărește. Asta presupune: să acționăm în acea lumină a conștiinței noastre transfigurate de prezența Duhului Sfânt. Trebuie să faci lucrarea cu plăcere, cum s-ar spune, cu un entuziasm sfânt. Da, asta ne-a oferit Duhul Sfânt în această zi de Rusalii, care se perpetuează în Biserică de-a lungul secolelor…


Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

întemeiere pe o mărturisire a Pr. Arhim. Placide Deseille, Cununa binecuvântată a anului creștin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.