Un monument înalt de 7 etaje, închinat Sfântului Simeon Izvorâtorul de Mir, va fi ridicat în Belgrad

Sfântul Simeon Izvorâtorul de Mir, unul dintre cei mai importanți și venerati sfinți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, va fi în curând cinstit în capitala Belgrad, prin cel mai mare monument din Serbia.

Luni, 18 mai 2020, piedestalul pentru viitorul monument a fost instalat în Piața Sava din oraș, a informat viceprimarul Goran Vesić, citat de Patriarhia Serbiei.

Monumentul va avea 22 de metri înălțime, corespunzând înălțimii unei clădiri cu 7 etaje, scrie viceprimarul.

„Serbia va fi mândră de Piața Sava și de monumentul întemeietorului statului nostru medieval”, scrie el.

Ștefan Nemanja (c. 1113-1199) a fost Marele Prinț al Marelui Principat al Serbiei, din 1166 până în 1196, și este amintit pentru întemeierea a ceea ce a evoluat mai târziu suvb forma Imperiului Sârb, precum și a Bisericii Sârbe autocefale. În 1196, a abdicat de la tron ​​și a devenit călugăr pe Muntele. Athos. Împreună cu fiul său, Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Bisericii Sârbe, au restaurat Mănăstirea Hilandar, leagănul athonit al Bisericii Sârbe.

7-story monument to St. Symeon the Myrrh-streamer being installed in Belgrade

Este de așteptat ca piața, cu o suprafață de 1,2 ha, să fie cea mai mare piață pietonală din Belgrad, relatează magazinul ucrainean Life Ortodox.

Sculptorul rus Alexander Rukavișnikov a câștigat o competiție în Serbia pentru realizarea monumentului. Conform designului său, statuia Sfântului Simeon este turnată din bronz, înfățișându-l pe sfânt sprijinindu-se într-un toiag. Piedestalul de sub monument este neobișnuit: Sfântul Simeon va fi așezat pe o caschetă bizantină crăpată. Patru basoreliefuri mari vor reda linia dinastiei sfântului.

Lacașuri Ortodoxe, mai 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.