COMUNICAT al Sfintei Comunități a Sfântului Munte Athos, privind interzicerea de către stat a Sfintei Împărtășanii

Sfânta Comunitate a Muntelui Athos a lansat în ultimele ore un comunicat, în care afirmă:

„Împărtășania divină este sursa sfințirii, mântuirii, speranței, a luminii și participării la viața Domnului și nu este în niciun caz cauza transmiterii bolilor infecțioase sau a oricărui alt rău. Acest lucru a fost mărturisit prin experiența de secole, aceasta este ceea ce învață cu bună știință Biserica noastră, este ceea ce credem permanent ca creștini și fii credincioși ai acesteia.

Biserica a fost și rămâne cea care dăruiește bunurile veșnice, Trupul și Sângele lui Hristos, prin care este posibilă unirea cu Hristos Cel Răstignit și Înviat, cucerind moartea.

Ne exprimăm tristețea pentru declarațiile publice care pledează pentru abținerea de la Dumnezeiasca Împărtășanie, subliniind că această Taină a Bisericii Ortodoxe, care este cea mai mare, este absolut necesară pentru viața duhovnicească și este imposibil ca credincioșii să fie obligați să se fie lipsiți de ea.”

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την πανδημία του κορωνοϊού

Precizând – pentru a evita să fie vânată și acuzată prin vreun abuz că s-ar împotrivi măsurilor adoptate la nivel internațional privind siguranța populației – că respectă eforturile autorităților de stat, Sfânta Comunitate din Athos a mai precizat, în mesajul său, că nimic nu are dreptul să afecteze în vreun fel posibilitatea credincioșilor de a participa la Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe, sau să ducă la limitarea libertății religioase și a cultului creștin.

Communiqué de la Sainte Communauté du Mont Athos

Continuând cu raportarea la circumstanțele dificile actuale, mesajul mai precizează:

“Există o nevoie crescută de invocare a lui Dumnezeu, de participare la mijloacele salvatoare ale Bisericii și de apelare la ajutorul dumnezeiesc și la mijlocirea sfinților, prin diferitele mijloace pe care experiența eclezială laică le cunoaște, adică prin organizarea de procesiuni cu icoane sfinte și moaște prețioase, rostirea de rugăciuni speciale, oficierea unor slujbe speciale.

Vremea de încercare va trece, măsurile restrictive vor fi ridicate treptat, dar acest proces, pe care Domnul l-a permis pentru păcatele noastre, să devină o ocazie pentru pocăința sinceră și revenirea la învățătura Sfintei Evanghelii a lui Hristos Cel Înviat, Care este nădăjde nu doar pentru un anumit segment al oamenilor, ci pentru oamenii din întreaga lume – Hristos Care alungă toată frica, căci El este Vânătorul morții.

În perioada liturgică a Sfintei Paști prin care trecem, să ne unim cu Domnul, în pocăință, dragoste, milostenie, cu înțelegere față de slăbiciunea aproapelui nostru, în răbdare, cu credință neîndoielnică și întorcându-ne cu ‘toată viața noastră către Hristos Dumnezeu’.

Hristos a înviat!”

Χριστός Ανέστη!Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι

των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.