Icoana Czestochowa a Maicii Domnului, supusa unui act de vandalism

Icoana Un barbat in varsta de 58 de ani a aruncat mai multe flacoane cu vopsea neagră pe Icoana facatoare de minuni a maicii Domnului Czestochowa din Mănăstirea Jasna Gora, din sudul Poloniei, in urma cu cateva zile, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Icoana este foarte venerata, atat de către creștinii catolici cat și de cei ortodocși, ca fiind făcătoare de minuni.

Paza manastirii l-a prins pe vandal și l-a dus la politie. Motivele pentru care barbatul a facut acest gest au ramas necunoscute. Omul a fost interogat și se asteapta sa fie supus unei evaluari psihiatrice. El ar putea fi acuzat de ofensa adusa sentimentului religios, o infracțiune care se pedepsește cu până la doi ani de închisoare.

Mănăstirea i-a asigurat pe credincioși că icoana nu a fost avariata. O sticla care o proteja a împiedicat ca vopseaua sa murdareasca icoana venerata.

Conform tradiției, Icoana Czestochowa a Maicii Domnului, cunoscută de mulți creștini occidentali ca "Madona Neagra", a fost pictată de Evanghelistul Luca și a fost adusa la Constantinopol, de la Ierusalim, de către Sfanta Imparateasa Elena, in secolul al patrulea. În anul 1656, regele Jan Kazimierz al II-lea a declarat icoana ca fiind "Protectoarea Poloniei". Mii de oameni participa la pelerinajele organizate la icoana, în fiecare an, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.