Comunitatea din Riverside se lupta pentru pastrarea Crucii pe Muntele Rubidoux, in California

salvati crucea de pe muntele rubidouxStan Skrocki, un om de afaceri in varsta de 62 de ani, creștin-ortodox și bun om de afaceri, vinde tricouri inscriptionate cu indemnul „Salvați Crucea de pe Muntele Rubidoux”. El deține o franciză independentă în Riverside, care promovează branduri și sloganuri prin serigrafie, broderie și cadouri si produse personalizate, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

De cand a izbucnit aceasta lupta, pentru soarta simbolului de pe vârful Muntelui Rubidoux, un parc public din Riverside, Skrocki a vândut 50 tricouri cu cate 10 dolari bucata, 1$ din fiecare vanzare fiind donati pentru salvarea crucii. Crucea, de peste 10 metri inaltime, din otel beton, se afla în atentia unui proces pe seama Primului Amendament al Constitutiei SUA.

Consiliul Local din Riverside a votat pe 13 noiembrie 2012, in cadrul unei reuniuni, să amâne orice actiune pe marginea crucii de pe Muntele Rubidoux, pana in luna ianuarie.

Crucea a a fost urcata pe vârful unui sit iubit de către comunitatea din Riverside, inca din anul 1907. Un grup care pledează pentru separarea Bisericii, de Stat, a informat că orașul va fi dat în judecată, dacă nu scoate crucea. Consiliul a luat imediat in calcul ideea de a vinde crucea și pământul de sub ea, pentru a evita procesul.

Grupul s-a adresat, intr-o scrisoare, orașului, în luna august, amenintand ca daca crucea nu va disparea, acesta va fi actionat în judecată în temeiul clauzei de stabilire a Primului Amendament, instanțele interzicand afișarea insemnelor religioase pe terenurile publice.

Muntele a devenit un parc public incepand din anul 1955, când proprietarul Misiunii Inn, Frank Miller, a donat terenul, orașului. Conditia, conform careia orașul era obligat sa pastreze crucea, ar fi expirat în anul 1985.

Oficialii orașului au propus vânzarea crucii și a proprietatii de sub ea, considerand ca vor pierde procesul, iar achizitionarea bucatii de teren de catre un proprietar privat va rezolva situatia. Rezidenții au făcut alte sugestii cu privire la modul protejarii a ceea ce mulți văd „o comoară a comunitatii”. Presedintele Fundației Riverside, David Leonard, a scris că istoria Crucii si a slujirii de Pasti o face sa fie parte a Registrului National al Locurilor Istorice.

Preotul lui Skrocki, din Biserica Ortodoxa Sfântul Andrei din Riverside, Părintele Josiah Trenham, a declarat ca se va lega cu lanturi de cruce, personal, pentru a preveni indepartarea acesteia, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– penru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.