Acoperamantul Maicii Domnului, la Manastirea Boia

Acoperamantul Maicii Domnului, la Manastirea Boia 2012 slideIn ziua de 1 octombrie 2012, zi în care Biserica Ortodoxă cinsteşte „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Boia, din localitatea Câineni, judeţul Vâlcea.

Sărbătoarea a început din seara zilei cu slujba de priveghere, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Acoperământului Maicii Domnului" şi cu Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat însemnătatea praznicului de astăzi. La final, Preasfinţia Sa a mulţumit Maicii Domnului pentru ocrotirea ce o poartă Arhiepiscopiei Râmnicului şi acestei comunităţi monahale, îndemnându-i pe toţi credincioşii să sporească rugăciunea către Născătoarea de Dumnezeu şi să înmulţească faptele bune pentru dobândirea vieţii veşnice.
„Mulţumim Maicii Domnului că a mijlocit înaintea Preasfintei Treimi ca această mănăstire să se ridice, să fie primitoare şi mai ales să aibă un sobor ales de maici care să păstreze candela credinţei ortodoxe aprinsă şi să se roage pentru lume, deoarece cei din lume au nevoie de rugăciunile mănăstirilor, iar mănăstirile au nevoie de întărire în credinţă şi milostenie pentru a păstra un echilibru duhovnicesc între lumea monahală şi cea laică. Să nădăjduim că Maica Domnului va ocroti ctitoria aceasta şi obştea de maici va duce mai departe lucrarea duhovnicească şi mănăstirească de aici.”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop.

La cinstirea hramului Mănăstirii Boia a luat parte şi Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului şi Stareţul Mănăstirii Cozia, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, stareţul Mănăstirii Turnu, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi pelerini din ţară.

Mănăstirea „Acoperământului Maicii Domnului" Boia a fost ridicată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în anul 2005, de către protosinghelul Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ şi familiile domnilor Nicolae Boromiz şi Gheorghe Ureche din satul Grebleşti, la cererea şi cu sprijinul credincioşilor din zonă. În prezent Biserica este pictată în exterior şi se lucrează la pictura interioară ce este realizată în proporţie de 50%.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.