Hramul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu Vâlcea /2012

Hramul Bisericii Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Ramnicu Valcea In data de 29 iunie 2012, când Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli” din municipiul Râmnicu Vâlcea, care și-a serbat ocrotitorii.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Ion Bănuță a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a elogiat personalitatea, viaţa şi activitatea misionară a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, îndemnându-i pe credincioşi să le urmeze exemplul în fapte de credinţă şi milostenie. Apoi, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru disponibilitatea și bucuria cu care a ținut să fie în mijlocul enoriașilor parohiei Sfinții Apostoli la ceas sărbătoresc. „Este un întreit moment de sărbătoare, în primul rând pentru că parohia îşi sărbătoreşte ocrotitorii, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, dar şi pentru faptul că se împlinesc 22 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestei Sfinte Biserici și 10 ani de la sfințirea ei de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim.”, a spus Pr. Ion Bănuţă, parohul bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Râmnicu Vâlcea.

La rândul său, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi și le-a mulţumit pentru participarea în număr atât de mare la Sfânta Liturghie şi l-a felicitat pe părintele paroh Ion Bănuţă împreună cu ceilalţi preoţi slujitori pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în parohie de-a lungul celor două decenii, de la înfiinţarea acestei parohii. „Sunt bucuros că la douăzeci şi ceva de ani de când s-a pus prima piatră la acest sfânt locaş sunt şi eu prezent, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi prin rugăciunile Sfinţilor Apostoli, împreună cu cei care s-au ostenit, cu ctitorii locaşului acestuia, părinţi şi credincioşi, care au zidit o frumoasă biserică spre cinstea şi slava Sfintei Treimi şi a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate şi să vă binecuvinteze.”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul parohial al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, condus de părintele diacon Petre Bărănguţă.

La această mare sărbătoare creştină au mai luat parte reprezentanți ai oficialităţilor locale şi centrale, preoţi şi numeroşi credincioşi din oraş şi din împrejurimi.

Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost construită cu binecuvântarea ÎPS Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, la iniţiativa şi cu osteneala preotului paroh Ion Bănuţă şi cu sprijinul enoriaşilor, între anii 1990 şi 2002. La data de 29 iunie 2002 a fost târnosită de către PS Gherasim, astăzi Arhiepiscop al Râmnicului.

– contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Cristian Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.