In aceasta duminica: Sfintii Mucenici Epictet si Astion (1)

DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (1): Confirmarea stiintifica a celor mai vechi moaste de pe teritoriul Romaniei

Pe santierul arheologic Halmyris, de langa Murighiol, judetul Tulcea, o echipa romano-americana, condusa de prof. Mihail Zahariade, a descoperit, In 2001, osemintele a doi martiri crestini. Identificarea acestora s-a finalizat In urma studiului efectuat de antropologii Nicolae Miritoiu si Andrei D. Soficaru, care au stabilit ca este vorba de Moastele Sfintilor Mucenici Epictet Preotul si Astion Monahul.

©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin



Datele studiului antropologic sunt In concordanta cu cele scrise In “Acta Sanctorum” (Faptele Sfintilor), cea mai veche culegere de acte martirice initiata de Jean Bolland (1596-1665), iezuit olandez, numit si Bollandus, de unde numele continuatorilor sai – bollandisti. In urma acestei descoperiri, IPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat atunci pentru prima data Sfanta Liturghie In imediata vecinatate a criptei de unde cei doi sfinti au ocrotit Dobrogea vreme de 1700 de ani.


Cetatea Halmyrisului este situata Intre localitatile Murighiol si Dunava. Santierul arheologic a fost deschis In 1981, iar campania de sapaturi a demarat In 2000. Echipa de arheologi romano-americana a descoperit o Basilica Episcopala, descoperire foarte importanta, ce confirma scrierile din “Notilia Episcopate”, In care se arata ca cetatea Halmyris a fost, Incepand cu secolul al V-lea, Episcopie a “Scythiei Minor”. Profesor dr. Mihail Zahariade, seful ?antierului, a anuntat cadescoperirea osemintelor celor doi martiri a avut loc In anul 2001, chiar In ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.


De la Inceput a existat presupunerea ca este vorba despre osemintele a doi martiri crestini, gratie inscriptiei de pe peretele estic al criptei, care s-a pastrat aproape intacta. Au fost descifrate primele doua randuri din cele sapte pastrate, In care este scris In limba greaca „Martirii lui Hristos". Urmatoarele randuri nu s-au mai pastrat, Insa In randul al cincilea este scris „Asto" si putin mai departe litera “n”. In ultimul rand apar primele trei litere ale verbului „ibrio", care inseamna a molesta, a lovi. Toate acestea 1-au determinat pe profesorul Zahariade sa atribuie osemintele Preotului Epictet si Monahului Astion, ale caror viata si patimire sunt prezentate In “Acta Sanctorum”, In capitolul „Despre Sfintii Epictet Preotul si Astion Monahul, martiri almiridieni din Scythia".

CETATEA HALMYRIS
(Basilica Episcopala)

Analiza antropologica a adus noi argumente In favoarea importantei descoperirii, pentru ca cei doi sfinti, cunoscuti pana de curand numai din izvoare scrise, sunt confirmati acum si prin izvoare arheologice, iar Moastele lor sunt In prezent cele mai vechi din Romania. In finalul studiului lor, antropologii Nicolae Miritoiu si Adrian D. Soficaru afirma ca avem de a face cu ramasitele pamantesti (Sfintele Moaste) a doi martiri crestini, schingiuiti si apoi executati prin decapitare. Confruntarea acestor rezultate cu sursa istorica (si identificarea personajelor) constituie o rara ocazie, cu totul deosebita pentru paleoantropologie.

In legatura cu aceste descoperiri, IPS Teodosie a afirmat Intr-o declaratie de presa ca ele „sunt extrem de importante pentru Intreaga spiritualitate crestina a romanilor si a Intregii Ortodoxii". „Anul acesta, ziua praznuirii celor doi sfinti, 8 iulie, a fost o zi In care dobrogenii, si nu numai ei, au avut ocazia sa se Inchine la cele mai vechi moaste descoperite pe teritoriul Romaniei. Puterea lor tamaduitoare era cunoscuta Inca din primele secole ale crestinatatii. Ii multumim Lui Dumnezeu ca ne-a binecuvantat la acest Inceput de mileniu cu asemenea odoare nepretuite", a mai spus Arhiepiscopul Tomisului. Desfasurata cu participarea unor profesori, clerici si laici, veniti de la cele mai importante centre universitare si institutii de profil, precum Institutul de Studii Sud-Est Europene, sesiunea a confirmat ca este vorba de cea mai importanta descoperire, menita sa Intregeasca semnificatia spatiului danubiano-pontic pentru crestinismul romanesc. Comunicarile stiintifice si vizita la fata locului i-au convins si pe cei cativa arheologi, care infirmau descoperirea de la bazilica episcopala a Halmyrisului, ca este vorba de o mare binecuvantare a lui Dumnezeu pentru Dobrogea si pentru Intreaga Romanie, dupa cum noteaza ziarul „Ziua de Constanta".

In cadrul aceleiasi sesiuni stiintifice, au fost prezentate si alte comunicari privind crestinismul timpuriu din spatiul danubiano-pontic:
– “Relatari despre crestinism la vizigotii de la Dunarea de jos si din Dobrogea In secolul al IV-lea" de prof. dr. Pitters Hermann,

– „Bazilica extra-muros din sectorul de vest al Cetatii Tropaeum Traiani" de dr. Gheorghe Papuc,

– „Crestinismul timpuriu In Scythia Minor, In lumina descoperirilor arheologice" de dr. Virgil Lungu,

– „Vestigii paleocrestine din secolele III-IV, descoperite In asezarea rurala autohtona de la Telita, punctul Amza, jud. Tulcea" de dr. Victor Heinrich Baumann,

– „Tezaure ecleziastice din Dobrogea" de dr. Traian Cliante.

Pentru partea a II-a a documentarului, dati click AICI.

Mult-patimitorilor pentru Hristos, Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, primiti acum aceasta rugaciune de la noi, cei ce plecam genunchii Inaintea sfintei voastre icoane si, precum ati luminat ochii orbilor si ati daruit vindecare slabanogilor, tot asa tamaduiti-ne si pe noi de toata neputinta trupeasca si sufleteasca. Paziti-ne de tot raul cel aducator de moarte trupeasca si sufleteasca si, din tot necazul, grabnic ne izbaviti, pe noi cei ce cinstim pomenirea voastra si marturisim minunile pe care, cu puterea Sfintei Treimi, le savarsiti, celor ce cu credinta, canta Lui Dumnezeu: Aliluia!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.