Chiar totul se cumpara?

Vietuim intr-o lume din ce in ce mai alienata, din ce in ce mai ostila fata de tot ce este drept si mai ales de tot ce este sfant. Toata lumea judeca pe toata lumea. Toata lumea inseala pe toata lumea. Acum ne inchinam si cantam in Sfintele Biserici si imediat ce sfarsim cu aceasta, ne intoarcem la ale noastre. Nutrim in sufletele noastre fel de fel de ganduri, deloc conforme cu MODELUL SUPREM, Hristos. Totul a devenit afacere, totul a devenit de vanzare.

Acum ceva timp un cunoscut m-a sunat, sa imi propuna sa oficiez o slujba la cimitir, pentru cineva. Numai ca acel cineva era un sinucigas. Am refuzat frumos, explicand motivele pentru care sinucigasii nu pot avea parte de slujba. Cand am crezut ca, in fine, a inteles cum sta treaba, am fost sunat iarasi cu rugaminti si insistente din partea celor ce doreau aceasta pomenire. Au vazut, insa, ca nu reusesc sa ma convinga si… au apelat la bani: "iti vom plati deplasarea si efortul, si nu cu putin bani". Am refuzat, bineinteles.

Scriu toate acestea, pentru a va da un exemplu din ce in ce mai comun crestinilor de astazi.

Totul este de vanzare!

Nu caut vinovati si nu vreau sa dau sentinte. Concluziile unui asemenea comportament, din partea unor oameni care se pretind a fi crestin-ortodocsi, le trageti singuri.

Vorbeam, deci, de ostilitatea lumii fata de Crestinism si de tot ceea ce reprezinta el. Tragedia, in aceasta atitudine, nu o reprezinta dusmania si ura celor straini de Hristos, ci mai ales spiritul gregar al crestinului ortodox contemporan. Cautam, astazi, mai mult lumea, cu ale ei, decat cele ale lui Hristos. Ne punem nadejdea in orice, mai putin in CINE trebuie.

Credinta nu se masoara in prezente la slujbe sau in daniile facute. Dumnezeu nu este un pontator! Credinta nu reprezinta spoiala exterioara a vietii noastre in Biserica.

Multi cred, in inima lor, ca o prezenta permanenta in Biserica si la biserica, le asigura locul in Rai. Alergam sa prindem un bilet in trenul care duce spre Imparatia Tatalui si, cand constatam ca trenul sta sa plece in fiecare clipa, ne suim din mers in el, sperand sa-l mituim pe controlor.

Cine nadajduieste ca Imparatia Cerurilor este o destinatie garantata pentru noi, se inseala amarnic. Imparatia se dobandeste prin vietuirea cea buna.

Cum este ea? Cum ajungem la ea? Urmati lui Hristos, si nu veti gresi! Stati in umbra Lui, iar Ospatul cel Mare va v-a gasi imbracati in haine potrivite de Nunta, si locul vostru va fi cel cuvenit. Alegerea ne apartine tuturor.

contributor Lacasuri Ortodoxe: Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.