Crearea Luminii – Vitralii de Adam Stalony-Dobrzanski la Catedrala Sfanta Sofia din Kiev

O expoziţie intitulată "Crearea Luminii – Vitralii de Adam Stalony-Dobrzanski" s-a deschis la Galeria Klibnia în Lăcaşul Sfânt Naţional Sofia, din Kiev, informează Serviciul de presă LONews. Aceasta este prima expoziţie care va avea loc aici, ca parte a unei serii de evenimente ocazionate de sărbătorirea a 1000 de ani de la înfiinţarea Catedralei Sfanta Sofia din Kiev. Ulterior, expoziţia va fi afişată în peste 10 capitale ale altor ţări.

Stalony-Dobrzanski (pictor, artist grafician, artist şi restaurator monumente, Doctor la Academia de Arte Frumoase din Cracovia), s-a născut în Ucraina. Mama sa, Hanna Kovalenko, i-a transmis dragostea pentru Creştinism. Mai târziu, a devenit artist şi a creat peste 200 de vitralii, mozaicuri, fresce, în 50 de biserici ortodoxe şi catolice din Polonia. Datorită acestor lucrări, la începutul anilor 1960 numele lui a devenit un subiect tabu. Situaţia a durat peste un sfert de secol, până în anul 1989, atunci când era comunismului militar din Polonia a căzut. Vitraliile sale au fost chiar eliminate din unele dintre biserici.

Pentru o lungă perioadă de timp, l-a avut ca ucenic în atelier pe nepotul său, Jan Pawlicki. Pawlicki este un artist şi un arhitect deja bine-cunoscut în Kiev, pentru că el s-a ocupat de restaurarea uşilor sfinte de argint ale Bisericii Sofia.

Proiectul actual este organizat de Ministerul Cultelor şi al Patrimoniului Naţional al Republicii Polone, de Biserica Sfânta Sofia din Kiev şi de Biserica Ortodoxă Ucraineană, în timp ce Institutul Polonez de la Kiev a devenit partener al evenimentului.

Toţi cei prezenţi la deschiderea expoziţiei au primit câte un album cu fotografii color, ale vitraliilor Stalony-Dobrzanski, din care va oferim cateva si in acest articol, informează Serviciul de presă LONews, al Agenţiei de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.