Catedrala Sf. Alexander Nevski din Paris, la 150 de ani de existenta

Alexander Nevski 2011 1    Luni, 12 septembrie 2011, a fost o zi liturgica deosebită pentru Catedrala Sf. Alexander Nevski, la aniversarea a 150 de ani de existenţă.

   Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa unei numeroase delegaţii a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, alături de mulţi Episcopi Ortodocşi din Franţa. Delegaţia a fost condusă de către IPS Mitropolit Hrisostom al Mirelor şi i-a inclus pe IPS Mitropolit Emanuel, Episcopul Titular al Mitropoliei Patriarhiei Ecumenice din Franţa şi preşedinte al Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa, şi pe Excelenţa Sa Arhiepiscopul Athenagoras de Sinope, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Belgia (Patriarhia Ecumenică).

   Sfânta Liturghie a fost prezidată de către IPS Mitropolit Ioan Gură de Aur, slujind împreună cu IPS Arhiepiscop Gabriel de Comane şi cu Episcopul Mihail (Episcopia de  Geneva şi Europa de Vest – Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate), Arhiepiscopul Athenagoras de Sinope, Episcopul Irineu Rochon al Bisericii Ortodoxe din America (Montreal – Quebec), Episcopul Ignatie (Vicar al IPS Mitropolit Ioan Yazigi, episcop eparhial titular al Arhiepiscopiei Antiohiene Ortodoxe din Europa) şi mulţi preoţi şi diaconi ai Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală.

Alexander Nevski 2011 2

Alexander Nevski 2011 5

   De asemenea, prezenţi au mai fost şi IPS Mitropolit Emanuel, IPS Mitropolit Iosif (Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale), Episcopul Marc (Episcop auxiliar, Mitropolia Ortodoxă Română din Europa de Vest) şi Episcopul Luca (Eparhia de Franţa şi Europa de Vest a Patriarhiei Serbiei).

Alexander Nevski 2011 3

   Un număr remarcabil de turişti a participat la slujbă, alături de mulţi dintre credincioşi, dar si de episcopul Gerard Daucourt, Episcop de Nanterre al Bisericii Catolice, pr. Escudier Richard, delegat pentru ecumenism în Dieceza (catolică) din Paris, Michèle Alliot-Marie, deputat al Pyrénées Atlantiques şi fostul ministru, Olivier Poupard, Consilier pentru Culte din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi alţii.

Alexander Nevski 2011 4

    Sanctitatea Sa Bartolomeu I , Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a transmis unmesaj special cu ocazia acestui eveniment eclezial, care a fost citit de către IPS Mitropolit Emanuel.- informează serviciul de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.