Cine mai citeste astazi Scriptura?

cititi biblia Este desemnata drept cea mai tiparita Carte din lume si pe buna dreptate, asa este. Scriptura a ocupat in toate timpurile un loc aparte in istoria omenirii, atat pentru importanta ei literara si istorica, cat mai ales pentru utilitatea ei sufleteasca. Ea, CARTEA, Cuvantul lui Dumnezeu pentru noi oamenii, este pe rand iubita, adorata, supralicitata, rastalmacita, criticata, blamata, dusmanita si iata ca am trait si vremurile in care s-a constat ca a devine prafuita. Da, prafuita.

Iarna de gratie a romanilor a adus cu sine, in 1989, si libertatea religioasa. Brusc, romanii dadeau buzna la credinta pe care o practicasera pana atunci pe la colturi sau in soapta. Eram asemeni prizonierilor din lagarele de exterminare naziste care, atunci cand au fost eliberati, unii dintre ei au mancat pana au murit satui. Foamea le-a anihilat instinctul de conservare, si au platit pretul suprem. Acelasi lucru s-a intamplat si la noi. Flamanzi, am dat buluc la Dumnezeu, ne-am infruptat cu pofta si lacomie din toate bunatatile, fara discernamat dar, mai ales, cu complicitatea unora care trebuia sa poarte de grija oamenilor, si am ajuns ca, dupa 22 de ani, sa constatam ca multi dintre cei care atunci se buluceau, astazi sa fie morti spiritual.

O stare de suficienta si de delasare ataca filonul duhovnicesc al romanilor. Personal, sunt mandru de apartenenta mea la Ortodoxie, dar asta nu este destul. Nu imi plac acei apologeti ieftini, care toarna in urechiile oamenilor mierea amara a… ceea ce vor sa auda. Este si asta un fel de sarlatanie. Cu vorbe mestesugite si bine alese, demonstreaza credulilor ce rol providential avem noi in lume, cum ca suntem noi Gradina Maicii Domnului, cum istoria noastra este plina de eroi pe jumatate comunisti fara carnet, ca in filmele istorice ceausiste, si cum el, taranul roman, este un fel de ‘axis mundi” fara de care planeta asta s-ar da de-a berbeleacu.

Ne tot batem in piept cu o caramida a vanitatii nemasurate ca suntem ortodocsi, dar intreb si eu ceva: cati dintre noi mai citim Scriptura, sa zicem?

Am auzit voci in sanul Sfintei noastre Biserici, care au ajuns chiar sa le spuna oamenilor ca nu ar fi de indicat sa citeasca omul Biblia deoarece, vezi Doamne, mireanul care tine Biserica lui Hristos cu acatistul, pomelnicul si lumanirica lui nu ar fi capabil sa priceapa el cele scrise acolo. Gresit si periculos mai ales. Hristos Insusi spune sa cercetam Scripturile.

Apoi, extrapoland in cealalta directie, avem “crestini ortodocsi” care trateaza Scriptura ca pe un bibelou, cel mult. Adica, acolo unde exista, se pune praful pe ea, fiindca… de citit nici vorba.

Am cunoscut o persoana care isi cumparase o Biblie in format mare si, tare mandra, ma suna la telefon sa i-o… sfintesc. Curios, intreb:

– Dar, de ce vrei sa o sfintesti?

– I-am facut o cutie sculptata si vreau sa o prind in perete, ca arata asa de bine langa icoana cu Iisus.

Am ramas fara comentarii, dar imi mai amintesc ceva.

In urma cu 6 sau 7 ani, o doamna al carei tata decedase de ceva vreme, si pe care o cunosteam, a vandut casa si, dorind sa scape de vechituri, imi da un telefon si spune:

– Parinte cand putem sa ne intalnim?

– De ce?

– Doresc sa va dau Biblia lu' taticu. Mie nu imi mai trebuie, ca si asa este o vechitura. Daca vreau, cumpar una noua si o pun in biblioteca.

Era vorba despre o Scriptura din 1907, cu pagini tocite de atata citit. Considera necesar sa se debaraseze de ea. Era o vechitura.

In aceasta lume ipocrita, plina de falsi apostoli ai Ortodoxiei, de pretinsi apologeti, de cetateni care brusc descopera ca ei erau in fapt niste profeti ai neamului, cine mai citeste Scriptura? Intrebati pe strada:

Ce este Biblia? Raspunsul o sa va dea fiori reci.

Noi, poporul credincios si ortodox mai ales, avem atata habar sa raspundem la aceasta intrebare cat habar avem sa ne cunoastem propriul CREZ.

Voua, celor care va osteniti si mai cititi aceste putine randuri, dator va sunt cu un indemn si o povata:

– CITITI SFANTA SCRITURA! CITITI SI RAS-CITITI ACESTA CATRE!

CAND AVETI VREME, COBORATI BIBLIA DIN RAFT SI CITITI DIN EA. DACA NU INTELEGETI CEVA, CAUTATI UN PREOT BUN SA VA TALMACEASCA. ORICUM AR FI, INSA, CITITI!

IN SCRITURA, FIECARE DINTRE NOI GASESTE: SALVARE, MANTUIRE, PACE, BUCURIE, MANGAIERE, SPRIJIN, VIATA VESNICA, IERTARE SI, IN CELE DIN URMA, CHEIA CE DESCHIDE USA CATRE IMPARATIA CERURILOR.

AMIN!

pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.