Arhiepiscopia Bucurestilor isi declara autonomia fata de Patriarhie. Patriarhia are voie sa intervina in viata eparhiilor doar cand i se solicita acest lucru…

Secretariatul Arhiepiscopiei Bucurestilor ne informeaza:

Intrucat se constata ca, foarte adesea, unii jurnalisti, fie din ignoranta, fie in mod premeditat, confunda Arhiepiscopia Bucurestilor cu Patriarhia Romana, ca si cand ar fi una si aceeasi institutie, Secretariatul Arhiepiscopiei Bucurestilor face urmatoarea precizare:

"Conform Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, fiecare eparhie (Arhiepiscopie sau Episcopie) este autonoma si, ca atare, numirile in posturile clericale se fac in sedintele permanentelor consiliilor eparhiale.


Asadar, Patriarhia Romana nu are ca atributie numirea preotilor in parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Patriarhia intervine numai cand este solicitata pentru rezolvarea unor probleme sau cand nu se respecta disciplina canonica si administrativa dintr-o Mitropolie, atentionand asupra acestei stari de fapt, in vederea restabilirii ordinii canonice si administrative.

In concluzie, toate chestiunile legate de viata parohiilor si manastirilor sunt de competenta Arhiepiscopiilor si Episcopiilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.