Pe fondul anuntatei vizite a lui Dalai Lama in Arunachal Pradesh, China si India par sa fi cazut deja de acord in ideea cooperarii in problemele transfrontaliere

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
China si India au cazut de acord in ideea cooperarii in domeniul litigiilor transfrontaliere

China si India au convenit in aceasta sambata, 24 octombrie 2009, sa lucreze impreuna pentru reducerea divergentelor privind problema frontaliera, care a inveninat relatiile lor zeci de ani, a relatat agentia oficiala China News.


Premierul chinez Wen Jiabao si omologul sau Manmohan Singh au facut acest angajament pe marginea unui summit al natiunilor Sud-Est Asiatice (ASEAN) tinut la Hua Hin, in sudul Thailandei.

Problema statului indian Arunachal Pradesh, marginit la nord de Tibet, este una sensibila in relatiile chino-indiene, chiar daca cele doua tari au stabilit in 2003 un mecanism de dialog cu privire la delimitarea propriilor frontiere.

India sustine ca Republica Chineza ocupa 38.000 km2 din teritoriul acesteia, in Kashmir. China sustine la randul ei ca o parte din Arunachal Pradesh, care acopera ca suprafata 90.000 km2 de teren, ii apartine si face parte din Tibet.

Dupa conflictul de scurta durata, din 1962 (New Delhi), nici o linie de incetare a focului nu a fost stabilita, dar calmul s-a stabilit la granita ca urmare a doua acorduri de buna vecinatate, semnate in 1993 si 1996.

Tensiunea dintre cei doi giganti ai Asiei de nord a crescut din nou atunci cand Dalai Lama si-a programat vizita sa, pentru data de 8 noiembrie 2009, in Arunachal Pradesh, in pofida opozitiei Beijing-ului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.