Pentru prima data, un Papa aproba utilizarea prezervativului in anumite situatii

papa Lacasuri Ortodoxe: din Berlin
In premiera, un Papa aproba utilizarea prezervativului in anumite situatii

Pentru prima data, un Papa, Papa Benedict al XVI-lea, admite folosirea prezervativelor "in unele cazuri", "pentru a reduce riscul contaminarii" cu virusul HIV / SIDA, in cartea sa de interviuri.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


La intrebarea: "Biserica Catolica nu se opune in mod fundamental folosirii prezervativelor?" Papa a raspuns: "in unele cazuri, atunci cand intentia folosirii acestuia este aceea de a reduce riscul de contaminare, poate fi un prim pas pentru a deschide drumul catre o sexualitate mai umana, traita diferit".

in aceasta carte, realizata cu ajutorul unui jurnalist german, intitulata "Lumina Lumii", care abordeaza o varietate de subiecte (pedofilie, celibatul preotesc, hirotonirea femeilor, relatia cu Islamul…), Papa Benedict al XVI-lea a dat si un exemplu pentru ilustrarea punctului sau de vedere, acela al unui "barbat care se prostitueaza".

"Ar putea exista cazuri particulare, ca acela cand un barbat prostituat foloseste prezervativul, intrucat aceasta poate fi un prim pas spre moralizare, inceputul responsabilitatii si reinnoirea constientizarii faptului ca nu totul este permis si ca nu putem face tot ceea ce ne dorim", a mai spus el.

"Dar acest lucru nu este un mod in sine prin care sa depasim raul infectarii cu HIV. Acest lucru ar trebui sa se intample, intr-adevar, prin umanizarea sexualitatii", adauga el.

"Sa ne concentram pe prezervativ ar inseamna o trivializare a sexului si exact pericolul ca multi oameni sa vada sexul nu ca pe o expresie a iubirii lor, ci ca pe un drog, pe care si-l furnizeaza singuri", a spus el.

Pana in prezent, Vaticanul a obiectat fata de orice forma de contraceptie, alta decat abstinenta, dezaproband folosirea prezervativelor chiar si pentru a preveni transmiterea bolilor pe cale sexuala sau SIDA.

in martie 2009, Papa Benedict al XVI-lea a iscat o controversa uriasa atunci cand, in avionul care il ducea in Camerun si Angola, a declarat ca utilizarea prezervativelor "agraveaza" problema SIDA, o pandemie devastatoare in Africa.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.