Un preot catolic din Florenta a casatorit doi barbati, dintre care unul transsexual

Lacasuri Ortodoxe: din ROMA
Un preot catolic din Florenta a oficiat slujba cununiei pentru un barbat devenit “sotia” altui barbat

Un preot catolic al unei parohii din Florenta (centru) a oficiat duminica, 25 octombrie 2009, slujba cununiei dintre Sandra Alvino, in varsta de 64 de ani – un barbat devenit femeie, cu aproximativ 30 de ani in urma – si Talotta Fortunato, 58 de ani, impotriva avizului ierarhului catolic – a raportat agentia Ansa.


Cuplul, deja casatorit civil de 25 de ani, nu a pronuntat clasicul "Da, vreau", dupa formula consacrata, dar cei doi au schimbat inelele si au fost binecuvantati de pr. Alessandro Santoro Piagge.

Multi dintre cei 200 de invitati la ceremonie au plans in timpul predicii lungi a preotului. Acesta a subliniat ca decizia sa nu a fost "un act de rebeliune impotriva Bisericii” ci un act de loialitate fata de prietenii sai, fata de Evanghelie si de oamenii pe care ii iubeste. "A fost de datoria mea", a adaugat acesta.

Cu doi ani in urma, casatoria religioasa a fost oprita de catre Arhiepiscopul Florentei – la momentul respectiv, Cardinalul Ennio Antonelli – si, potrivit Ansa, episcopul actual, Giuseppe Betori, i-a cerut preotului Santoro sa nu oficieze slujba. Potrivit Bisericii, casatoria nu este valabila, dreptul canonic cerand ca sotii sa fie heterosexuali.

Sandra Alvino s-a supus unei operatii de schimbare de sex in urma cu aproximativ 30 de ani.

Cardinalul Renato R. Martino, care pana sambata a ocupat postul important de Presedinte al Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, intervievat asupra a ceea ce s-a petrecut la Florenta, a criticat cu fermitate decizia preotului catolic Santoro.

"Nu inteleg cum putem face astfel de lucruri. Acest lucru este impotriva naturii si nu poate avea loc in interiorul bisericii", a spus el.

"Biologia, faptul ca Dumnezeu a facut barbat si femeie, nu pot fi schimbate prin niciun subterfugiu", a avertizat acesta, inainte de a i se decerna un premiu in Basilica Santa Croce din Florenta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.