Conferinta internationala: “Ortodoxia, baza a civilizatiei lumii slave”

sfintii chiril si metodiu - lumea slava si ortodoxiaConferinta internationala: “Ortodoxia, baza a civilizatiei lumii slave”

In data de 16 iunie 2011, Centrul de Studiu al Patrimoniului Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei si Societatea Ucraineana a Monumentelor Istorice si Culturale deschideau conferinta stiintifica internationala “Ortodoxia, baza a civilizatiei lumii slave”, la care au luat parte reprezentanti ai scolilor teologice din Kiev informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, conform relatarilor unor corespondenti din zona.
Conferinta a fost organizata de catre Academia Teologica si Seminarul din Kiev, Institutul de Arheologie al NAS din Ucraina, Institutul de Studii Politice si Etnice al Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei, Reservatia Culturala si Istorica Nationala Pecerska-Kiev, Societatea Ucraineana pentru Protectia Monumentelor de Istorie si Cultura.


In timpul conferintei, peste 40 de oameni de stiinta faimosi – arheologi, istorici, oameni de stiinte politice, lingvisti si teologi din Ucraina, Rusia, Serbia si Republica Moldova au discutat despre istoria Bisericii Ortodoxe in lumea slava, despre rolul sau in civilizatia slava si procesul de formare a statelor in spatiul rasaritean si in Europa de Sud-Est.

S-au discutat probleme actuale ale relatiilor dintre diverse confesiuni crestine, motivele neintelegerilor dintre diferitele ramuri ale Ortodoxiei, subliniindu-se modalitatile posibile de rezolvare a problemelor existente si formulandu-se sugestii pentru dezvoltarea relatiilor dintre Guvern si institutiile religioase.

O atentie deosebita a fost acordata utilizarii si controlului asupra conservarii arhitecturii obiectivelor religioase.

Conferinta s-a desfasurat pe trei sectiuni:

– Arheologie si arhitectura: conservarea si utilizarea patrimoniului material al Bisericii Ortodoxe;
– Istoria Ortodoxiei in Ucraina si in Lumea Slava, dar si dincolo de limitele acesteia; impactul Ortodoxiei asupra evenimentelor de azi
– Ortodoxia in Ucraina si in Lumea Slava a secolului XX – inceputul secolului XXI – mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.