Absenta sarbatorilor crestine din Agenda Europeana pentru elevi si studenti a indignat Franta

agenda europeana pentru elevi Absenta sarbatorilor crestine din Agenda Europeana a indignat Franta

Ministrul pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reclamat miercuri 12 ianuarie 2011 absenta mentionarii sarbatorilor crestine intr-un calendar distribuit de catre Comisia Europeana pentru mai mult de trei milioane de elevi si studenti europeni.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


in ultimii 7 ani, Comisia Europeana distribuie o agenda scolara pentru mai mult de trei milioane de liceeni – acesta este si cazul Frantei – si pentru elevii din intreaga Europa. Aceasta Agenda Europeana contine informatii care ii pot ajuta pe elevi in diferite domenii ale vietii de zi cu zi, mai multe ilustratii descriind evenimentele majore care au marcat istoria civilizatiei.

agenda europeana pentru elevi Editia 2010-2011 mentioneaza o serie de sarbatori religioase ale iudaismului, islamului sau hinduismului. Cu toate acestea, sarbatorile crestine religioase… nu sunt discutate in aceasta agenda. Astfel, ilustratia aleasa pentru Craciun nu este altceva decat un pom sosit din Finlanda.

in urma lansarii unei discutii pe aceasta tema, de catre un europarlamentar britanic, la sfarsitul anului trecut, Christine Boutin, presedinte al Partidului Crestin Democrat din Franta, a trimis o scrisoare in data de 23 decembrie 2010 lui José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in care aceasta isi exprima "ingrijorarea", "neintelegerea" si chiar "indignarea".

"Poate pretinde Comisia Europeana ca le-a uitat? Cum se poate ca, in mod neintentionat, sa se omita mentionarea Sarbatorii de Craciun, sarbatorita in intreaga Europa de catre multi oameni, chiar si de non-crestini?", scrie Christine Boutin.

Prin vocea purtatorului propriu de cuvant, Johanna Touzel, Conferinta Episcopilor Europeni a declarat ca lipsa sarbatorilor crestine din acest calendar este "de-a dreptul uluitoare". "Craciunul si Pastele sunt sarbatori majore pentru sute de milioane de crestini si europeni. Deci, este o omisiune ciudata si speram ca nu a fost intentionata", a adaugat ea. in cazul in care Comisia nu mentioneaza Craciunul drept sarbatoare in agenda sa, atunci ar trebui sa fie totul deschis pe 25 decembrie si sa se lucreze ca intr-o zi obisnuita".

Miercuri, 12 ianuarie 2011, in timpul unei conferinte de presa tinuta la Paris, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a ajuns sa scoata chiar si "un strigat de manie". "Aceasta initiativa, initial simpatica, este reprezentativa pentru o Europa care nu-mi place si pe care nu o iubesc. Aceasta Europa isi neaga radacinile crestine, ascunzandu-le sub o batista pudica. Europa turlelor nu mai este asumata. Iar o identitate reprimata este o identitate care se va revansa".

Ulterior, Ministrul avea sa salute faptul ca aceeasi Comisie Europeana avea sa-si recunoasca greseala.

intr-o declaratie, John Dalli, comisarul european pentru Sanatate si protectia consumatorilor, a indicat personal ca “regreta aceasta incoerenta". Laurent Wauquiez se asteapta ca o lectie sa fi fost trasa din aceasta experienta.

"Europa nu este doar o constructie institutionala. Sa ne intrebam asupra a ceea ce mai inseamna patrimoniul nostru comun din domeniile filozofic, literar sau muzical si sa-l repunem in valoare".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.