Fara simboluri religioase in excursiile scolare, in Franta

Luc - Chatel Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Doua sindicate si o federatie a parintilor au reactionat separat si diferit, privind asemuirea mamelor care ii insotesc pe elevi in excursiile scolare, cu agentii publici din Educatie, fapt care le interzice purtarea simbolurilor religioase – in comunicate disticte, informeaza Lacasuri Ortodoxe, citand informatii ale AFP.

in data de 3 martie 2011, ministrul Educatiei Nationale, Luc Chatel, a spus ca parintii care ii insotesc in excursii scolare pe copii ar trebui sa fie tratati asemenea personalului din educatie, care este obligat sa respecte principiul strict al secularismului si, prin urmare, sa nu afiseze simboluri religioase evidente.


Luc - Chatel El nu a spus insa daca va rescrie o circulara emisa in 2004, privind o lege care ii excludea pe parinti din cazurile interzicerii purtarii si afisarii semnelor religioase in scoli.

intr-o declaratie, SNUipp (primul sindicat principal) a spus ca "scoala trebuie sa isi pastreze misiunea de integrare si nu de stigmatizare si excludere".

"Noi nu vrem ca parintii sa fie tratati ca agenti ai educatiei", a declarat Uniunea, pentru AFP, temandu-se de "distrugerea legaturii de incredere, foarte puternica in scoala primara, intre parinti si profesori".

Este "periculoasa rescrierea circularei din 2004", reclamand faptul ca "orice schimbare sa faca obiectul unei consultari intre partenerii din scoala".

intr-o declaratie separata, federatia Peep, o a doua a parintilor din invatamantul public, la randul sau, considera ca "in contextul excursiilor scolare, parintii si ceilalti insotitori trebuie sa fie supusi acelorasi reguli ca si profesorii".

"Ei trebuie sa respecte principiul secularismului si sa se abtina de la orice comportament care ar putea indica apartenenta lor religioasa", spune aceasta.

in cele din urma, intr-o alta declaratie, UNSA-Educatie aproba pozitia lui Luc Chatel, dar regreta lipsa de "coerenta" a ministrului, spunand ca "ar trebui sa opreasca acest joc dublu care il face sa vorbeasca cu voce tare despre secularism, dar in acelasi timp continua sa ofere cadouri scolilor catolice private".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.