Cei ce beneficiaza de serviciile publice din Franta, vor trebui sa se abtina de la exprimarea preferintelor religioase

Claude GueantLacasuri Ortodoxe: din Paris
Utilizatorii serviciilor publice "nu ar trebui sa poarte simboluri religioase" sau sa "manifeste in orice alt fel vreo preferinta religioasa", in special in spitale sau scoli, conform ministrului de interne al Frantei, Claude Gueant, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

"Functionarii publici, evident, nu ar trebui sa poarte nici ei simboluri religioase sau sa-si manifeste vreo preferinta religioasa", a spus ministrul, intervievat la i-Tele si Radio i-Classic pe seama dezbaterii legate de secularism si Islam (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), programata pentru data de 5 aprilie, de formatiunea politica UMP.


"De exemplu, stim ca in spitale exista un numar de barbati (musulmani *nota LO) care impun femeilor lor sa refuze sa fie ingrijite de barbati. Ei bine, acest lucru nu poate fi permis", a spus ministrul.

"Nu ar trebui sa existe vreo lege, nu se pune problema lansarii de noi legi, uneori fiind indeajuns doar emiterea unor decrete sau instructiuni", a spus el.

Un membru al anturajul ministrului a oferit apoi o actualizare a acestei declaratii a lui Guéant: "S-a referit la faptul ca, prin modul de organizare, serviciile publice trebuie sa fie neutre, deci un utilizator nu poate contesta un medic sau pe oricine altcineva din motive religioase", a explicat sursa.

in ceea ce priveste dezbaterea privind secularismul si Islamul, planificata pentru ziua de 5 aprilie 2011, "ceea ce astept de la aceasta dezbatere, (…) este ca preocuparile compatriotilor nostri non-musulmani, care sunt jigniti, tulburati de un anumit numar de focare religioase in spatiul public, in spatiul social, sa fie satisfacuti, iar in acelasi timp, musulmanii nostri sa gaseasca modalitati de a-si trai credinta intr-o maniera mai pasnica", a spus Gueant.

"?tim ca acesti compatrioti ai nostri sunt socati de organizarea rugaciunilor in strada, si aceasta nu le face o viata usoara musulmanilor", a apreciat el.

"Se mai pune, de asemenea, problema reafirmarii" si a stabilirii unor "reguli privind pozitia religioasa in cadrul serviciilor publice", a mai spus Gueant.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.