publicat în: Arhivă

Calomnii si denigrari la adresa Mitropolitului Bartolomeu – Biroul de presa al Arhiepiscopiei (Pr. Bogdan Ivanov)

Calomnii si denigrari la adresa Mitropolitului Bartolomeu

in urma aparitiei in paginile cotidianului „Evenimentul Zilei”, in zilele de 11 si 12 ianuarie 2010, sub semnatura jurnalistei Mirela Corlatan, a unor articole denigratoare la adresa Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, dam spre publicare urmatorul Comunicat de presa:


Articolele pun pe seama Mitropolitului Bartolomeu o serie de acuzatii privitoare la colaborarea cu fosta Securitate, insotite de documente din arhiva CNSAS. Semnatarul articolelor uita ca pentru a demonstra calitatea de informator sub nume conspirativ trebuie sa aduca probe concludente si indubitabile (declaratie olografa si angajament de colaborare semnat) si nu doar simple analogii literare si alaturari de texte.

Fara aceste probe, asupra demersului jurnalistic planeaza suspiciunea calomnierii si denigrarii, fapte incriminate, in instanta, de Codul Penal, solutie pe care o luam in calcul, in cazul in care jurnalista nu isi demonstreaza limpede afirmatiile, sau si le retrage, dupa caz.

E bine de stiut ca Mitropolitul Bartolomeu si-a afirmat deschis pozitia ca dosarele detinute de CNSAS pe numele sau sa fie cercetate si, la nevoie, publicate, declarand deschis ca nu a colaborat cu serviciile secrete „nici in detentie, nici in libertate; nici in tara, nici in strainatate; nici cu angajament, nici fara angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu nume propriu”.

Astfel de articole calomnioase aparute in presa ultimelor doua decenii confirma faptul ca necesara purificare a societatii romanesti postcomuniste, prin deconspirarea Securitatii s-a inceput prea tarziu, pe o baza legala incerta si cu instrumente incomplete, pentru ca acum sa fie condusa de unii mercenari mediatici, care murdaresc si ultimele repere morale ale vietii noastre publice.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov


pe aceeasi tema:
– Scrisoare deschisa – Mitropolitului Bartolomeu Anania

– articolul defaimator din Evenimentul Zilei, publicat in data de 11 ian. 2010 de Mirela Corlatan: Mitropolitul Bartolomeu Anania: nume de cod „Apostol”.